petak , 27 januara 2023

Kraljevi stočara na periferiji Vlasotinca

U kraju gde dominira povrtarstvo u poljoprivrednoj proizvodnji i gde postoje , gotovo fabrike pod plastenicima, stočari su prava retkost.

Jedni od njih su Stojan Stojiljković (74) i njegov unuk Miloš. Oni na periferiji Vlasotinca čuvaju stado ovaca. U oboru imaju 82 grla stoke – 77 ovaca i pet koza, svi umatičeni .
Počeo sam pre šest godina, zato što je i unuk hteo da čuvamo ovce. Imam sve uslove, imam radnu snagu – sina, snaju, unuka…Unuk voli da radi, da ne voli ne bih se ja mučio u moje 74 godine.” – priča deda Stojan.

This slideshow requires JavaScript.

Unuk Miloš je najmlađi odgajivač ovaca u vlasotinačkom kraju. Kaže da voli stočarstvo uopšte, a ovčarstvo posebno. Zavoleo ga je kao mali i danas radi sa dedom. Namera mu je da proširi stado . On je preuzeo posao oko pripreme stočne hrane za šta ima dobru mehanizaciju i dovoljno obradive površine zemlje.
Kupili smo prošle godine rotacionu kosu, sakupljač sena, balirku, imamo u planu da kupimo novi traktor…videćemo.”– ređa Miloš planove.
Ovce rase virtemberg čuvam na preporuku veterinara. Imaju dobro meso. Ostavio sam 14 grla za podmladak.” – dodaje starina Stojan. Na pitanje da li mu se finansijski isplati u dahu kaže:
Ove godine je odlično išla prodaja jagnjadi, ni jedno nije otišlo ispod 350 dinara po kilogramu.”
Naglašava da sarađuje sa veterinarskom stanicom i da mu inspekcija redovno dolazi u kontrolu. Tvrdi da, za sada, tu nema nikakvih problema. Nedostaje mu izlaz do najbližeg pašnjaka, ali se nada da će i to rešiti uskoro.

Takođe pročitajte

5 razloga da cvekla postane deo vaše svakodnevne ishrane

Cvekla je jedna od najboljih namirnica za naše zdravlje. Još u staroj Grčkoj i kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.