Kosančić kod Bojnika dobija agrobiznis zonu

Opština Bojnik će od donatorskog programa „EU PRO“ dobiti čak milion evra namenjenih infrastruktirnom opremanju agrobiznis zone u selu Kosančić čija je ukupna površina 53 hektara. Bojnik je ova sredstva dobio na konkursu, a od devet odobrenih projekata poslovne infrastrukture, vrednih 4,5 miliona evra, ovoj opštini je opredeljen najveći iznos. U lokalnoj samoupravi ističu da im je donacija veoma važna jer će na ovaj način dobiti priliku da potencijalnim investitorima ponude komunalno opremljeno zemljište što do sada nije bio slučaj.

„Bilo je investitora koji su tako nešto tražili od nas, ali mi nismo imali šta da im ponudimo. Nova zona će omogućiti nova radna mesta što je prvi uslov da mlade ljude zadržimo ovde, a obezbediće i budući razvoj Bojnika – kazao je Nebojša Nenadović, predsednik opštine.

Projektom je predviđena izgradnja oko 4,5 kilometara pristupnih puteva, vodovodne i kanalizacione mreže, dve trafostanice i telekomunikacione infrastrukture. Slični projekti su odobreni i Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji, Svilajncu, Šapcu i Užicu, a njihovo ukupno učešće u poslovima opremanja industrijskih zona i razvoj turističke infrastrukture iznosi dodatnih miliona evra.

„EU PRO“ je „Program podrške EU razvoju opština“ koji se sprovodi u 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije. Njegovo sprovođenje je počelo početkom ove i trajaće tri godine. EU će u tom periodu donirati ukupno 25 miliona evra.

„EU PRO“ je svojesvrsni nastavak ranijih donatorskih programa „EU Progres“ i „Evropski progres“. Ciljevi nove donatorske podrške su bolji uslovi za privlačenje investicija i otvaranje radnih mesta, veća konkurentnost preduzeća, bolji rad lokalnih samouprava i unapređenje socijalne inkluzije.

Takođe pročitajte

Tribina: Kako do boljeg upravljanja otpadom?

Zeleno-levi front Niš u petak 19. Aprila 2024. godine organizuje tribinu pod nazivom „Kako do …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.