Koncert „Kamerne bande“ u Nišu

Na koncertu pod nazivom „Veče savremene srpske muzike“ nastupiće, gosti iz Kragujevca, kamerni sastav „Kamerna banda“ u sastavu Marina Trajković Bidžovski – sopran, Anđela Bratić – flauta, Ljiljana Ranković – violina i Sanja Vukosavljević Milenić – klavir.

Koncert će biti održan u utorak 29. novembra  u 20 u Koncertno-izložbenom prostoru FU. Ulaz je slobodan. Koncert se realizuje u okviru Konkursa za koncertne nastupe u 2016. godini koji je raspisao Fakultet umetnosti u Nišu.

Kamerna banda je muzički ansambl iz Kragujevca.

U njegovom nazivu je arhaični termin banda kao eho davnog ansambla iz istog grada – Knjaževsko srpske bande, kneza Miloša Obrenovića, koja je pod vođstvom J. Šlezingera 1831.godine označila početak moderne muzičke i građanske kulture u Srbiji.

Ovaj savremeni ansambl započeo je svoj rad 2011. godine u specifičnom sastavu – sopran, flauta, violina i klavir, za koji u muzičkoj istoriji ne postoji obimnija literatura.Kako je sa jedne strane ograničen malim brojem originalnih kompozicija, a sa druge strane predstavlja podstrek i izazov za stvaraoce, ansambl „Kamerna banda“ se repertoarski vezuje za dela savremenih srpskih kompozitora.

Kamerna banda do sada je imala koncerte u Srbiji: Kragujevac (muzički festival OKTOH, Univerzitetska galerija), Niš (Sala Fakulteta umetnosti u Nišu u organizaciji NKC), Beograd (Studentski kulturni centar, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti), Novi Bečej (Dani Josifa Marinkovića), Novi Sad (Matica srpska), Leskovac (Opštinska dvorana).

Pored toga sastav Kamerna banda nastupao je u Crnoj Gori (Festival Barski ljetopis), Bosni i Hercegovini i Italiji (Međunarodni festival Musiche in mostra, Galleria d’Arte Moderna di Torino – koncert pod nazivom SRPSKA MUZIKA). Ansambl Kamerna banda čine profesori Fililoško umetničkog fakulteta u Kragujevcu  – Sanja Vukosavljevi Milenić, Ljiljana Ranković i Marina Trajković Bidžovski, kao i Anđela Bratić, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.