sreda , 28 septembra 2022

Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizovali su Forum o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – „Informacije o zaštiti životne sredine – koliko je teško doći do njih?“ kako bi ukazali na značaj prava na slobodan pristup informacijama u vezi sa politikom, zakonima, planovima, programima i aktivnostima koje utiču na životnu sredinu.

U dijalogu o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja učestvovali su predstavnici državnih organa, organizacije civilnog društva i predstavnici medija koji su razmatrali srpsku praksu i izazove u primeni tog prava u Republici Srbiji, da čuju iskustva iz regiona i diskutuju o ulozi organizacija civilnog društva i novinara u primeni ovog prava. Učesnici su, takođe, razgovarali o mogućnostima za unapređenje i zaštitu prava na pristup informacijama koje se odnose na životnu sredinu.

„Slobodan pristup informacijama od javnog značaja je preduslov dobre uprave. Lako dostupne, razumljive i upotrebljive informacije o životnoj sredini omogućavaju efikasnije učešće građana u javnoj vlasti i bolje donošenje odluka državnih organa. Povrh svega, organizacije civilnog društva i novinari mogu da daju poseban doprinos naporima kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da obezbede da Vlada u potpunosti odgovara na zahteve za informacijama od javnog značaja,“ istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

“Ova tema, od vitalnog značaja za sve građane Republike Srbije je posebno važna u vreme sve češćeg ugrožavanja životne sredine, a pristup informacijama koje se tiču ugrožavanja i zaštite životne sredine, osim što je prepoznat kao posebno značajan u samom zakonu, ima prioritet u radu Poverenika. Održavanje ovog Foruma u značajnoj meri doprinosi razmeni iskustava sa domaćim i međunarodnim ekspertima za ovu oblast, kao i sa predstavnicima udruženja koja se bave zaštitom životne sredine i novinara”, istakao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Učesnici su se složili da je potrebno da organi javne vlasti proaktivno objavljuju informacije od javnog značaja o životnoj sredini, te da brže i efikasnije rešavaju po zahtevima građana za pristup informacijama od javnog značaja u ovoj obasti. Predložene izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje bi ojačale ovlašćenja poverenika da sankcioniše čutanje uprave po zahtevima građana su ohabrile predstavnike civilnog društva i medija. Istovremeno iskazana je zabrinutost zbog uvođenja dva dodatna osnova za ograničavanje pristupa informacijama

u cilju zaštite životne sredine. Učesnici Foruma su ocenili da su pravovremene informacije ključni preduslov za efikasno učešće građana u donošenju odluka u vezi sa zaštitom životne sredine, i da je neophodno da organi javne vlasti omoguće pravovremeni pristup. Takođe, ocenjeno je da je neophodno da se edukuju sve zainteresovane strane o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Takođe pročitajte

Test na urođenu trombofiliju prvi put u Srbiji od trošku RFZO

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš tokom prošle nedelje urađene su po prvi put u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.