Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizovali su Forum o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – „Informacije o zaštiti životne sredine – koliko je teško doći do njih?“ kako bi ukazali na značaj prava na slobodan pristup informacijama u vezi sa politikom, zakonima, planovima, programima i aktivnostima koje utiču na životnu sredinu.

U dijalogu o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja učestvovali su predstavnici državnih organa, organizacije civilnog društva i predstavnici medija koji su razmatrali srpsku praksu i izazove u primeni tog prava u Republici Srbiji, da čuju iskustva iz regiona i diskutuju o ulozi organizacija civilnog društva i novinara u primeni ovog prava. Učesnici su, takođe, razgovarali o mogućnostima za unapređenje i zaštitu prava na pristup informacijama koje se odnose na životnu sredinu.

„Slobodan pristup informacijama od javnog značaja je preduslov dobre uprave. Lako dostupne, razumljive i upotrebljive informacije o životnoj sredini omogućavaju efikasnije učešće građana u javnoj vlasti i bolje donošenje odluka državnih organa. Povrh svega, organizacije civilnog društva i novinari mogu da daju poseban doprinos naporima kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da obezbede da Vlada u potpunosti odgovara na zahteve za informacijama od javnog značaja,“ istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

“Ova tema, od vitalnog značaja za sve građane Republike Srbije je posebno važna u vreme sve češćeg ugrožavanja životne sredine, a pristup informacijama koje se tiču ugrožavanja i zaštite životne sredine, osim što je prepoznat kao posebno značajan u samom zakonu, ima prioritet u radu Poverenika. Održavanje ovog Foruma u značajnoj meri doprinosi razmeni iskustava sa domaćim i međunarodnim ekspertima za ovu oblast, kao i sa predstavnicima udruženja koja se bave zaštitom životne sredine i novinara”, istakao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Učesnici su se složili da je potrebno da organi javne vlasti proaktivno objavljuju informacije od javnog značaja o životnoj sredini, te da brže i efikasnije rešavaju po zahtevima građana za pristup informacijama od javnog značaja u ovoj obasti. Predložene izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje bi ojačale ovlašćenja poverenika da sankcioniše čutanje uprave po zahtevima građana su ohabrile predstavnike civilnog društva i medija. Istovremeno iskazana je zabrinutost zbog uvođenja dva dodatna osnova za ograničavanje pristupa informacijama

u cilju zaštite životne sredine. Učesnici Foruma su ocenili da su pravovremene informacije ključni preduslov za efikasno učešće građana u donošenju odluka u vezi sa zaštitom životne sredine, i da je neophodno da organi javne vlasti omoguće pravovremeni pristup. Takođe, ocenjeno je da je neophodno da se edukuju sve zainteresovane strane o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Takođe pročitajte

Niš beleži sve veći broj turista

Da li se broj turista koji posećuju Srbiju povećava, da li je jug centralne Srbije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.