Ko kaže da Srbija nema more: Jedan grad ovog leta morate da obiđete

Jedan grad u Srbiji tokom leta je življi od svih ostalih, njegova suština počiva na otvorenosti i prihvatanju različitosti, a sve to, uz činjenicu da ima i svoje „more“, dovoljno je da ga definitivno uvrstite u svoje planove. 

Jul je tradicionalno mesec za odmor i dok mnogi biraju za odmor morske destinacije, jedan grad u Srbiji posećeniji je u tom periodu nego ikada – delimično i zbog činjenice da i sam ima more, i to ono dunavsko, kao i zbog toga što je njegova plaža više puta birana za najlepšu na celom toku Dunava.

Sada je već jasno – u pitanju je Novi Sad, koji već više od dvadeset godina tokom leta posećuje veliki broj ljudi, što radi Exita, zbog Štranda, plaže na Dunavu, a od ove godine je još popularnija destinacija, čak i među strancima. Razlog za to leži u činjenici da je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2022. i da u godini titule svakodnevno svim uživaocima kulturnog sadržaja nudi prave poslastice za svačiji ukus.

Ovo novosadsko leto već je u punom jeku, ne samo kada je reč o temperaturama, već i po pitanju sadržaja – početkom jula održan je mjuzikl „Mi smo narod“ ljubljanskog benda Lajbah, a ovaj događaj bio je potpuno rasprodat nedeljama pre održavanja; Exit festival tradicionano je održan drugog vikenda jula, a sve ovo bilo samo zagrevanje za ono što nas tek čeka.

U utorak, 12. jula očekuje nas premijerno izvođenje predstave „Mefisto” reditelja Harisa Pašovića u Srpskom narodnom pozorištu, dok je drugo izvođenje dva dana kasnije.

Kulturni vrhunac se ipak dešava narednog vikenda – u petak, 15. jula od 20 časova otvara se velika izložba San neolitske noći u Muzeju Vojvodine, prva tako impozantna izložba u Srbiji o neolitskom dobu, što je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidite najznačajnija otkrića vezana za ovaj period. Zatim, sutradan, 16. jula čekaju vas dva velika koncerta u Kreativnom distriktu, „Uvertira za mir“ Filharmonijskog orkestra Za nove mostove od 20 časova i 22 minuta, a potom „Klavirsko trojstvo“ – koncert Vasila Hadžimanova, Bojana Zulfikarpašića i Matije Dedića. Potom, 17. jula od 21 čas pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi biće premijerno prikazan jedinstveni film „Liberta – rađanje grada“, prva filmska saga o Novom Sadu, reditelja i saradnika na scenariju Gvozdena Đurića i reditelja i scenariste Žanka Tomića.

A sve to je samo početak novosadskog leta. Već 22. jula počinje Dunavsko more, programski luk Evropske prestonice kulture čiji je cilj predstavljanje kulturnog nasleđa i očuvanje prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka. Spajanjem umetnosti i ekologije, Dunavsko more doneće umetničke programe čiji će fokus biti poziv na akciju za očuvanje i brigu o Dunavu. Paviljon Obala i Pristaništa su dva velika programa koja će otkriti skrivena dunavska mesta, a tom prilikom biće održani i brojni koncertu u priobalju, koji će predstaviti simbol Novog Sada u drugačijem svetlu.

Kompletan program tokom jula (ali i narednih meseci) u Evropskoj prestonici kulture možete pogledati na ovom linku i odabrati sve događaje koji vam se dopadaju i koje želite da posetite – sigurno će svoje dane ispuniti na najbolji mogući način.

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.