Foto: Kulturni centar Medveđa

JAKŠIĆ – konzumiranje kulturnih proizvoda u pandemiji nije se značajno smanjilo

Nebojša Jakšić, direktor Kulturnog centra u Medveđi ističe da zbog novonastale epidemiološke situacije od 16.marta 2020.godine ova kulturna ustanova nije bila u mogućnosti da organizuje sve manifestacije planirane programskom i projektnom šemom ali i da se situacija tokom ove godine normalizovala.

“Aktivnosti su bile dosta redukovane i svedene na minimum uz poštovanje svim mera Kriznog štaba i lokalne samouprave. U vremenu ograničene aktivnosti zbog poštovanja epidemioloških mera donešeni su i izrađeni akti, planovi i mere kao što su Procena rizika od katastrofa, Plan zaštite i spasavanja, Dokumentacija iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu,  Akt o proceni rizika na radnom mestu i radnoj okolini,  Delimična izmena i dopuna Akta o proceni rizika usled nastanka epidemije COVID-19, izazvan virusom SARS-COV-2,  Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2,…Prilikom organizovanja manifestacija u sali Kulturnog centra , pored obaveznog korišćenja zaštitnih maski i redovne dezinfekcije prostorija, raspored sedenja publike je bio takav da se poštovala se propisana distanca i naizmenično sedenje u svakom drugom redu. Sve preduzete mere značajno su uticale na broj prisutne publike na događajima. Naročito je bio smanjen broj starijih sugrađana, koji su inače pre epidemije redovno posećivali kulturne događaje, podseća direktor Jakšić kako je tekao kulturni život u Medveđi tokom pandemije.

Prostorije Kulturnog centra, posebno foaje, je mesto mnogobrojnim dešavanjima ne samo iz oblasti kulture već i događajima od javnog značaja, kao što su predavanja, tribine , skupovi u organizaciji opštinske uprave.

Foto: Kulturni centar Medveđa

“U cilju zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva, sa smanjenim obimom posla, organizovano je više događaja i manifestacija , a navešću samo neke kao što je izložba kopije Sretenjskog ustava iz 1835.godine i promocija zbirki pesama Radosava Doderovića povodom Dan državnosti. Povodom 8.marta organizovana je izložba slika „Velikani srpskog glumišta“ autora Dragana Despot Đorđevića ali i izložbu dečijih radova „Vaskrs u mome kraju“.

 Organizovana je promocija filma „Kažu da kamen može da progovori-Kamen drevnog snevača 2“ i izložba slika na kamenu Bratislava Bate Anđelkovića. Tokom leta imali promociju knjige „Kroz trnje i kamenje“ autora Dejana Radulovića i aforističko veče Živka Kulića.nPovodom Velikogospojinske proslave organizovana je izložba akvarela i grafike autora Dragana Draga Dragovića. Promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ autora Radmile Tonković organizovana je 8.septembra 2021.godine a već oktobra imali smo cirkusku predstavu „Mikijus“ a u novembru smo građanima omogućili d apogledjau film “Toma” Dragana Bjelogrlića. Organizovan je i Stručni skup na kome je predstavljena kultura guslarskog stvaralaštva na savremen način.

Na skupu su učestvovali najpoznatiji stvaraoci iz oblasti epske poezije i savremeni izvođači. Manifestacijom je dat doprinos popularizaciji i istraživanju savremenog stvaralaštva koje se bazira na kulturnom nasleđu. Povodom 100 godina od proglašenja Medveđe za varoš prikazana je predstava dana 29.decembra  u produkciji Kulturnog centra opštine Medveđa. Za potrebe stalne izložbe izrađen je par narodne nošnje. Za potrebe stalne izložbe u holu, urađeno je 20 starih fotografija Medveđe u tehnici štampa i kaširanje na foreksu, nabraja direktor Jakšić.

Foto: Kulturni centar Medveđa

U 2022 godini Kulturni centar je imao brojnije aktivnosti , naročito u sferi izvođačke deleatnosti. Ministarstvo kulture i informisanja je odobrilo 6 projekata kojim je značajno povećana kulturna ponuda . Tim projektima su organizovana 5 koncerta umetničke muzike(nastupali: ansambl RENESANS, Muzička institucija ROŠER, Kamerni orkestar AMOROZO, kvartet „Strings on thewind“ i Muzička škola „Stanislav Binički“), dve pozorišne predstave („Medveđe staze-obeležavanje 100 godina od proglašenja Medveđe za varoš“ i „Vojvoda Nikola Skobaljić-istorijska drama“), organizovan je Drugi stručni skup posvećen guslarskoj poeziji, snimljen je etnodokumentarni film o zdravici Gornje Jabalanice i organizovane su radionice za decu i mlade koje se odnose na digitalnu fotografiju pod nazivom „Južni
objektiv“.

Foto: Kulturni centar Medveđa

Kada se govori o „pauzi „ u organizaciji kulturnih događaja, naš sagovornik ističe da je opšti utisak da se preduzete mere i subjektivni osećaj „nebezbednosti“ kod određenog broja stanovnika , umanjili fizičku prisutnost na manifestacijama ali se konzumiranje kulturnih prozvoda nije značajno smanjilo iz razloga što su mnoge aktivnosti postale digitalno dostupne. Naravno , Kulturni centar će sa svoje strane preduzeti snažniju kampanju kojom će se i fizička prisutnost publike omasoviti na događajima u organizaciji naše ustanove.

“Kroz ovu programske aktivnosti Kulturni centar će obeležiti važne događaje i jubileje, organizovati izložbe, radionice, predstave, književne i poetske večeri, priređivati projekcije filmova, sa mogućnošću organizovanja različitih sekcija (foloklor,igra,dramska,pesnička…),podstičući amaterizam kao vid participativnosti u kulturnom razvoju naše opštine. Generalno, u budućnosti, sem kulturneponude za lokalno stanovništvo, prilagođavamo program tako da se adekvatnom ponudom Gornjojablaničkih specifičnosti (muzičkih, etnoloških, folklornih, …) privuče što veći broj posetilaca i da sa kulturnih manifestacija ponesu što povoljnije utiske o mogućnostima opštine Medveđa u svakom smislu.

Za 2023. i za naredne godine nastavićemo da insistiramo da program bude koncipiran tako da potencira izvornost i autentičnost, uključivanjem u program što više izvornih folklornih programa, najavljuje direktor Jakšić i dodaje da će sva dešavanja od značaja za Kulturni centar biti prezentovana na sajtu ustanove kao i na svim društvenim mrežama, na svim lokalnim i regionalnim medijskim kućama.

 

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Medveđa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Portret sa likom Branka Miljkovića na onlajn licitaciji LFN

Lokalna fondacija Niš nastavlja dobru tradiciju Fejsbuk licitacija! Ovog puta na licitaciji se nalazi portret …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.