ponedeljak , 16 maja 2022

Izložba “živih” slika Nebojše Jakšića u Medveđi

U holu Kulturnog centra opštine Medveđa otvorena izložba slika autora Nebojše Jakšića, pod nazivom “Scroll saw – Filmfaces” i “Scroll saw – animals”. Portreti glumaca i slike životinja, koji su izloženi, urađeni su u trodimenzionalnom formatu, odnosno kao 3D slike.

SCROLL SAW ili tehnika šupljeg duboreza kojom je rađena uglavnom celokupna postavka, predstavlja igru svetlosti i senki, čime slika dobija na dubini i samim tim deluje trodimenzionalno. Rađene su na šper ploči od 10 mm, dok su ostale koje nemaju šupljine nastale spajanjem više tanjih slojeva drveta različitih nijansi čime se stvara reljefnost i punoća.

Nebojša Jakšić, iako po profesiji diplomirani arhitekta, dugogodišnji sprtista i osnivač Košarkaškog kluba u Medveđi, svoju kreativnu stranu nikad nije zapostavio. Ovom jako popularnom tehnikom počeo da se bavi pre desetak godina. Prvu izložbu (3d portreti ljudi i intarzije životinja) priredio 2014. godine u Leskovcu. Izlagao je još u Lebanu, Medveđi, na filmskom festivalu u Sopotu, Sijarinskoj Banji. Trenutno učestvuje sa jednim radom na festivalu “Dani Bate Stojkovića” u Vrnjačkoj Banji. U planu je postavka portreta glumaca za festival filmske režije u Leskovcu i izložba u Beogradu.

Iako stalno radi na novim slikama, veliki broj se nije našao na ovoj postavci, obzirom da je otišao u rukama poznatih i uglednih ljudi, poput ambasadora stranih zemalja, ministara i državnika koji su darivani povodom zvaničnih poseta. Cene slika su veoma skromne za trud i vreme koje umetnik ulaže u svaku ponaosob. Primera radi, u svetu radovi u ovoj tehnici imaju visoku cenu i širu primenu jer je sama tehnika kreativna, i moguće je primeniti u raznom kreativnom domenu. U Srbiji, nekolicina radi ovom tehnikom pa je traženost i narudžbina portreta u porastu. Osim tehnikom Scroll saw, Nebojša Jakšić bavi se i pirografijom, kaligrafijom i airbrush tehnikom.

Izložbu postavljenih radova moguće je pogledati u narednih mesec dana u holu Kulturnog centra.

Takođe pročitajte

Bratislav Čukić iz Vranja pobendik konkursa “Za bolji svet”

Pobednik konkursa „Za bolji svet“ je Bratislav Čukić iz Vranja sa životnom pričom  Novice Ćiprijanovića iz Preševa, koji se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.