Izložba slika Siniše Stamenkovića – spoj Milića od Mačve i Dalija

Nesuđeni lekar, silom prilika pravnik a u duši slikar, tako bi se najkraće mogao opisati životni put Siniše Stamenkovića koji se nakon aktivnog učešća u javnom životu posvetio slikanju – svojoj prvoj ljubavi.

Posle Niša izložba „Niš – Biblijski grad“ koja obuhvata 18 ulja na platnu velikog formata moći će da se do 3.juna pogleda i u Gadžinom Hanu, u Domu kulture. Nije slučajno što je Stamenković odlučio da se oduži zaplanjskim ljubiteljima umetnosti jer je on bio predsednik opštine više od jedne decenije i upravo je u vreme njegovog mandata sagrađen i Dom kulture koji je i dandanas ponos žitelja ovog grada.

Pored izgradnje Doma bivši predsednik je zaslužan i za nekada bogat kulturni život u ovoj varoši pa je tako pokrenuo Miljkovićeve poestske svečanosti, Sabor svečarskih orkestara, Likovnu koloniju amatera i Koloniju srpskih likovnih umetnica….

Verujem da je kultura putokaz budućnosti i trag prošlosti i zato ulaganje u kulturi nikada nije trošak već investicija, kaže Stamenković koje je stalo da svoje stvaranje prikaže i u rodnom gradu pre nego što svoja najnovija dela predstavi u Beogardu, Novom Sadu, Zagrebu…

O njegovom slikarstvu pisao i poznati slikar Milić od Mačve koji ga je opisao kao „slikara fantastičnog prizora sa imaginacijom urbanog čoveka sa znacima frustacije i duboke uzmeniranosti“ dok profesor i slikar Pavle Vasić poredi Stamenkovića sa slikarima koji žive i rade u Parizu „Šteta što ove slike nije potpisao Ljuba Popović“.

Izložba u Gadžinom Hanu bila je svojevrsni performans koji su odabranim rečima, odnosno muzikom, pored slikara upotpunili novinar i publicista Ljubiša Sokolović i kompozitor i dirigent Zoran Andrić. Stamenković je pred publikom „otkrivao slike“ što nije uobičajeno za ovakva dešavanja.

Izložbu je otvorio Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han koji nije želeo da komentariše njegovo slikarstvo ali je podsetio na zasluge i pohvalio njegov entuzijazam da se bavi kulturom i kao penzioner.

Njegovom sliakrstvu posvetio se mr Miodrag Anđelković koji je istakao da mu se „Niš priviđa kao Vavilon, kamena Petra ali i Venecija sa glibavim kanalima i kićenim čamcima“.

„Kada usni Siniša vidi svoj grad napuštenog od svih, a hvaljenom od mnogih sa brojnim hipodromusima, agorama, palatama, Parteonima svakakvih bogova ali u novije vreme okruženog i hrišćanskim svetilištima – katedralama, crkvama i spasonosnim paraklisima.

Takođe pročitajte

Održana promocija knjige ‘Kofer misli’ Dragane Martinović

U Beogradu je, u velelepnom prostoru Belog dvora, održana promocija prve knjige putopisa ‘Kofer misli’ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.