Izložba MODERNO=SVEŽE – savremena slovenačka grafika

U sredu 15.juna u 20 sati u niškom Oficirskom domu biće otvorena izložba Moderno=sveže ; savremena slovenačka grafika, autora mr Brede Škrjanec , muzejskog savetnika.
Galerija savremene likovne umetnosti Niš ovu izložbu realizuje sa Međunarodnim grafičkim centrom iz Ljubljane. To je početak saradnje dve ustanove muzejskog karaktera, koje neguju savremeno likovno stvaralaštvo.
Postavka će obuhvatiti radove desetoro savremenih slovenačkih grafičara, različitih generacija, aktivnih na domaćoj i internacionalnoj likovnoj sceni: Vesna Drnovšek, Oliver Pilić, Helena Tahir, Miha Erič, Črtomir Frelih, Matjaž Geder, Svetlana Jakimovska Rodič, Nataša Mirtič, Zora Stančič i Sonja Vulpes. Pomenuti umetnici predstaviće se delima nastalim u poslednjih šest godina. Izbor umetnika i radova zasnovan je na tematskim i konceptualnim trendovima u savremenoj grafici i umetnosti uopšte.
Prema rečima mr Brede Škrjanec, pomenuti autori stvaraju slike našeg vremena koje su fluidne i multidisciplinarne kako u pristupu, tako i u jeziku i istraživanju. Većina njih pomera granice grafičkog medija, koristeći širok spektar tehničkih, konceptualnih i formalnih praksi. Imaju specifičan i interdisciplinarni pristup i kombinuju tradicionalne metode štampe sa različitim medijima i strategijama prezentacije. Radovima odgovaraju na globalne političke preokrete izražene u militantnosti, usponu autoritarnih režima, ili, sa posebnim fokusom na pol i različitost, istražuju kako strukture moći u društvu oblikuju identitet. Druga važna tema odnosi se na pejzaž, ekologiju, i način na koji ljudi reaguju na ekološke izazove. Takođe, umetnici koriste štampu za stvaranje introspektivnih dela koja istražuju teme poput pamćenja, percepcije, nostalgije, psiholoških stanja….
Izložba u Oficirskom domu biće otvorena do 10.jula.

Takođe pročitajte

Inkluzivni pristup obrazovanju – Učimo svi zajedno

Biotehnološka škola „Šumatovac“ u Aleksincu danas je bila domaćin događaja promocije inkluzivnog obrazovanja i uvažavanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.