petak , 24 marta 2023
Foto: Internet Magazin Sana Life

Izložba “Čika Ducin zavet” u Niškoj Banji koju je proslavio pesmom

Autor pesme “Niška Banja, topla voda” koja je opevana na svim kontinetima a našla se i u holuvudskom filmu je Dušan Cvetković kome je u čast od 130 godina od njegovog rođenja niški Istorijski arhiv priredio izložbu dokumenata i fotografija iz njegovor bogatog života.

Posle Niša i Banja Luke ova izložba narednih mesec dana biće izložena u holu stacionara Radon u rodnoj Niškoj Banji. Autorka izložbe Miljana Đorđević kaže da je on bio renesansna, višestruko nadarena ličnost koja je ostavila trag u pozorištu i muzici.

Čika Duca je, kao retko ko i prilično netipično za našu sredinu, ostavio za sobom obimnu i prilično sređenu ličnu arhivu. Jedan deo je još za života poverio Muzeju pozorišne umetnosti Srbije a drugi deo je bilo kod njegove porodice koja je takođe sarađivala na stvaranju ove izložbe, kaže Miljana Đorđević, arhivski savetnik i dodaje da je sam njegov životni put, od zanatlijske porodice do priznatog umetnika bio ispunjen stvaralaštvom.

This slideshow requires JavaScript.

Još u kafani svog oca susreo se sa glumačkim pozivom i poznato je da je posluživao Stevana Sremca lično. Učestvovao je u svom oslobodilačkim ratovima a u Africi se susreo sa Srpsko-vojničko pozorište u Bizerti i to je opredelilo njegov život da se posveti glumi, kaže autorka ove izložbe.

Pored glume i muzika je bila njegov život pa je prvu gramofonsku ploču na srpskom jeziku snimio u Parizu 1928.godine. Njagov muzički opsu čine 40 ploča sa pesmama od kojih je neke i sam komponovao a među njima i “Nišku Banju”.

Umetnost je lek i mi smo vođeni time želeli da korisnicima naših zdravstvenih usluga pružimo mogućnost da vide ovu izložbu i da im oporavak i boravak u našem Institutu učinimo prijatnijim, kaže direktorka Instituta Marina Deljanin Ilić.

Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva istakla je da je čika Duca bio velika inspiracija svima i da mu je na tome zahvalna kao i na činjenici da su tokom rada na izložbi upoznali njegovu talentovanu čukununuku Mariju.

Bio je glumac, vajar, kompozitor, pevač i ponosna sam što mojim venama teče njegova krv, reči su male Marije koja je otvorila ovu izložbu posvećenu njenom čukundedi.

Takođe pročitajte

Akademsko pozorište niškog SKC NIŠ osvojilo četiri nagrade u Kragujevcu

„Kući“, predstava Akademskog pozorišta SKC Niš, je sa festivala amaterskih pozorišta u Kragujevcu donela čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.