Ivana Živić i Petar Hranuelli dobitnici prve i druge nagrade na 56. Hercegnovskom zimskom salonu

Prva nagrada ovogodišnjeg, 56. Hercegnovskog zimskog salona pripala je Ivani Živić (Srbija) za rad “Tišina“. Druga nagrada pripala je Petru Hranuelliju (Hrvatska) za skulpturu “Anđeo stiže“ dok treću nagradu dele umetnici Marko Petrović Njegoš (Crna Gora) za skulptorski rad “Geja” i Milija Stojanović za skulpturu “Prtljag II” (Crna Gora).

Svoju vizuelnu inventivnost umetnica je, po obrazloženju žirija, izrazila na “rijetko kreativan način koji predstavlja odraz dubokog misaonog procesa oplemenjenog emotivnim stanjem koje priziva na buđenje i dijalog u nama samima otvarajući teško pristupačne dubine ljudskog bića iskazane na simboličan način preko tri izdvojena elementa: ženske figure, vode i enterijera.”
Druga nagrada pripala je Petru Hranuelliju (Hrvatska) za skulpturu “Anđeo stiže“. Žiri navodi da likovnu poetiku ovog autora karakterizira  neobično iskren, spontan pristup materiji/staklu koja je tretirana kroz suptilno uglačanu površinu mase, te izvjesna težnja ka pokretu  potenciranom ritmom svijetlo – tamnih kontrasta i prozirnim prelivanjem raznolikih obrisa forme. Ova skulptura, pored vizuelne i taktilne privlačnosti, emanira i neku omamljujuću i smirujuću toplinu nanovo probuđene radosti zbog naslućenog smisla kreacije i novoosvojene ljepote.
Treću  nagradu dijele umjetnici Marko Petrović Njegoš (Crna Gora) za skulptorski rad “Geja” i Milija Stojanović za skulpturu “Prtljag II” (Crna Gora).
“Svaki na svoj poseban i autentičan način, umjetnici u centar svog likovno-umjetničkog interesovanja postavljaju temu života i žene kao darovaoca tog, po sebi, nevjerovatnog čuda koje se zove život, ocijenio je žiri koji je  radio u sastavu: mr Lucija Đurašković, predsednica, mr Vojislav Kilibarda i Jasmina Žitnik.
Marko Petrović NJegoš kroz arhaičnost forme ženske figure, nimalo slučajno oblikovane u terakoti, asocira na povezanu istorijsku nit, katkada presječeni ili u „pukotinama“, ali milenijumski čvrstu i nepropadljivu u snazi ophrvanoj željom nošenja i donošenja na svijet novog života,  prenoseći univerzalnu poruku oličenu u simbolu ploda kakav je orah, dakle u čvrstini, trajnosti i mudrosti.

Takođe pročitajte

Naša SELA – podrška ruralnom turizmu na jugu Srbije

U okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu promovisan je novi sajt www.nasasela.rs kao podrška ruralnom turizmu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.