Highlander akcija prethodne godine Foto: Predrag Vučković

Highlander okuplja rekordan broj učesnika na Staroj Planini

Od 17. do 21. juna ljubitelje planinarenja kao i rekreativce očekuje, sada već tradicionalni jedinstveni događaj u prirodi HIGHLANDER Stara Planina, tokom kog učesnici mogu da na osnovu svoje fizičke spremnosti biraju dužinu staze, kao i broj dana koji će provesti u netaknutoj prirodi.

Obeležene staze kojima treba da prođu planinari, dobile su imena po sazvežđima. Najduža staza HIGHLANDER Hercules je dugačka 101 kilometar, a za taj izazov predviđeno je provesti pet dana na Staroj Planini. Highlander Pegasus, staza je duga 48 kilometara i za nju su predviđena tri dana. Vikend opcija Highlander Orion duga je 33 kilometara i najviše je prilagođena entuzijastima početnicima kao i porodicama sa starijom decom, sa jednim spavanjem pod zvezdama.

Učesnici imaju priliku da pored uživanja u pogledu, stave na test izdržljivosti i svoju fizičku istrajnost, snalažljivost, osete suživot sa prirodom izolovani od civilizacije i često bez signala za telefon, spavajući pod vedrim nebom pronađu svoj mir i uživanje u ovom izazovu.

Važno je napomenuti da u ovoj avanturi nema pobednika, niti je u pitanju takmičenje, već je u pitanju lični ili timski izazov koji pomera lične granice.

HIGHLANDER je namenjen svim ljubiteljima prirode, čistog vazduha i aktivnosti na otvorenom, i nije usmeren samo na profesionalce.

Ove godine, početna tačka je istovremeno na dva mesta na Staroj planini, ispod vrha Babin zub i kod planinarskog doma Dojkinci. Staze različitog formata se susreću na određenim mestima, tako da se planira kampovanje svih učesnika pod vedrim nebom na Beleđu uz jedinstvenu atmosferu uz logorsku vatru.

Stara Planina
Foto: Internet Magazin Sana Life

Staze se dalje odvajaju tako da se prolaze izuzetno atraktivni vrhovi Kopren, Tri čuke, vodopadi Tupavica, Draganov vir, uvala Ponor. Dužine staze su svakim kilometrom nagrada za učesnike, tako da oni koji će provesti najveći broj dana na Staroj planini dodatno će imati prilike da uživaju u doživljaju koji se rađa prelaskom visoravni Vrtibog, kroz Arbanaški kladenac, preko vrha Smilovica, kroz kameno selo Gostuša i uz obalu Zavojskog jezera, sve do sela Temska gde je i zvanički cilj HIGHLANDER avanture u 2023. godini.

Ove godine za sve učesnike koji se registruju pripremljene su tri staze “za zagrevanje”. Organizatori su osmislili da ove godine nagrade učesnike i u okviru uplaćene kotizacije organizuju jednodnevna pripremna pešačenja na tri različite planine na teritoriji Srbije u martu, aprilu i maju. Tokom ovih pešačenja u planu je da se učesnici usmere, edukuju i pripreme za sve što ih čeka na Staroj planini u junu.

Da se na pravi način organizuju i nauče da pripreme obroke tokom višednevnog boravka na planini; pravilno odaberu opremu, spakuju se sa najadekvatnijim stvarima za bezbedno i sigurno kretanje, kampovanje, i boravak u prirodi ispunjen uživanjem.

Svi zanteresovani mogu da dobiju dodatne infomacije,registruju se i kupe karte preko linka na zvaničnom sajtu https://highlanderadventure.com/staraplanina/sr-rs/cene

Organizator događaja je High peaks, uz partnersku podršku Turističke organizacije opštine Pirot, Opštine Pirot, Opštine Knjaževac, Turističke organizacije opštine Knjaževac,Parka prirode Stara planina, JP Srbijašume, Planinarskog Saveza Srbije , uz prepoznatljivu podršku privrednih brendova okrenutih outdoor aktivnostima.

 

O HIGHLENDERU:

HIGHLANDER je jedinstven planinarski događaj koji je osmišljen 2017. godine u Hrvatskoj i do danas je kao franšiza realizovan u 17 zemalja sveta na četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Amerika).U predelima netaknute prirode HIGHLANDER avanture su mesto susreta gorštaka sa svih strana sveta, željnih nesvakidašnjih doživljaja. Tu možete upoznati istomišljenike iz čitavog regiona, ali i šire, a nakon što savladate avanturu u svojoj zemlji i postanete deo velike HIGHLANDER zajednice, možda vas sledeći izazov čeka već u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Egiptu, Maroku, Španiji, Portugalu ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.