četvrtak , 23 marta 2023

HIGHLANDER avantura na Staroj planini

Avantura života HIGHLANDER stiže i na Staru planinu od 12. do 16. juna 2021. godine. Živeći životom pravih gorštaka, tokom tih pet dana učesnice i učesnici će prelaziti trasu dugu 100 kilometara sa visinskim usponom na 3.400 metara. Spektakularni planinski pejzaži, miks divlje, netaknute i prelepe prirode, reke, vodopadi i kamena sela, čine Staru planinu idealnim ambijentom za ovu avanturu.

Događaj koji je s nestrpljenjem očekivan u 2020. godini, zbog globalne zdravstvene situacije odložen je za 2021. godinu. Međutim, to odlaganje je samo pojačalo želju avanturista da se upoznaju sa Starom planinom, ali i motivaciju organizatora da naprave nesvakidašnji događaj koji jeste vredan čekanja. Osim internacionalnih učesnika/ca, prvi HIGHLANDER u Srbiji trebalo bi da okupi domaće ljubitelje planinarenja i sličnih outdoor aktivnosti, a sve u cilju promovisanja aktivnih životnih stilova, razvoja planinskog turizma i ekološki odgovornog ponašanja.

Više je razloga zbog kojih je Stara planina odabrana kao lokacija za prvi HIGHLANDER u Srbiji. Reljefne osobine Stare planine, njen geodiverzitet i biodiverzitet čine je idealnim mestom za jednu ovakvu avanturu. Pre svega, reč je o najvećoj planini u istočnoj Srbiji koja je za mnoge još uvek misterija. Na Staroj planini smenjuju se pejzaži prelepih krajolika i surove, divlje, kamenite prirode. A upravo je ta priroda čini idealnom za ovu vrstu događaja. Ne treba zaboraviti da se na ovoj planini još neguje duh vremena kada se živelo u skladu sa prirodom, tako da će učesnici/ce zaista imati pun ugođaj i u sebi probuditi pravi gorštački duh.

Start avanture je Babin Zub, odakle će učesnici/ce krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero gde je cilj. Bilo da prelaze preko nepristupačnih terena, kamenih zabačenih sela, čistih i prozirnih reka ili vodopada, prostranih zelenih pašnjaka kojima se ne nazire kraj, sigurni smo da će učesnici/ce HIGHLANDER avanture uživati u svakom koraku. Staze kojima će se kretati neće biti preterano teške i ne zahtevaju veliko planinarsko iskustvo, ali je dobra fizička kondicija ipak neophodna.

„HIGHALNDER je zdrava i zelena avantura koja učesniku/ci omogućava da bude fizički aktivan/na, da se kroz pet dana priseti kako je živeti u skladu sa prirodom i po njenim zakonima, da doživi i oseti planinu i razvija svoje duhovne potencijale. Iskustvo koje će učesnici/ce doživeti na stazi će zaista obogatiti njihove živote, naučiće puno o sebi i prirodi. Posle ovakvih tura, ništa više nije isto jer čovek nakon stapanja sa prirodom postaje preporođen. Meni je Stara planina zaista asocijacija na majku prirodu – zelena prostranstva i pašnjaci, prastari četinari, bogatstvo vode, čarobno šuštanje vodopada, miris lekovitog bilja i ukus hleba iz staroplaninske crepulje. Lepota prirode vrlo brzo očara posetioca, ali njena divlja strana nas vrlo brzo podsetiti da je samo promena konstantna i da moramo da jačamo i radimo na sebi svakog dana. To su najbolje osetili staroplaninci, Gorštaci koji su se suočili sa svim izazovima koje ovakva priroda donosi. Tek u kontaktu sa poslednjim čuvarima planine, u selu Dojkinci i Gostuši, učesnici/ce će upoznati dušu Stare planine, naboranu, ali strastvenu i ponosnu na svoje poreklo i ognjište. HIGHLANDER će nam od 12. do 16. juna pokazati zašto je ovo mesto na kome se rađaju Groštaci“ – kaže Jelena Đorđević iz pirotske organizacije Avanturistička mreža koja je jedan od suorganizatora ovog događaja.

Planinarski događaji HIGHLANDER 2021. održaće se u Hrvatskoj, Španiji, Crnoj Gori, Austriji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Srbiji, Portugaliji, Sloveniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Severnoj Makedoniji, Egiptu i Maroku.

Vodeći planinarski serijal sa preko 20 događaja u 15 zemalja sveta, HIGHLANDER predstavlja vrhunsko planinarsko iskustvo za sve ljubitelje prirode širom sveta. HIGHLANDER nudi brojne rute formata 100/50/25 kilometara tokom 5/3/1 dana. Misija HIGHLANDER-a je da poveže ljude sa planinama na održiv način i u skladu sa etikom „Ne ostavljaj nikakav trag iza sebe“.

Takođe pročitajte

Besplatan program za mlade talente u Nelt Grupi

”Dobar start“, talent program Nelt Grupe koji se već osam godina uspešno realizuje, od 2023. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.