nedelja , 5 aprila 2020

Heklani radovi od plastičnih kesa – zabavno, isplativo i društveno korisno

Kako bi kreativno ispunili slobodno vreme i podizali ekološku svest u svojoj okolini, dvadesetak starijih osoba posvetilo se heklanju predmeta od plastičnih kesa.

Tome ih je naučila Knitomania, grupa mladih koja je ove godine pokrenula proizvodnju predmeta od plastičnih kesa. Na ovaj način oni žele da zaštite prirodu od jednog od najvećih zagađivača, i da uposle starije koji bi ovako mogli i dodatno da zarade.

Po mišljenju polaznice Suzane Miletić, ova radionica bila je i zabavna i korisna.

Ja sam do sada heklala koncem, ali mi vid slabi, tako da mi je heklanje kesama lakše i interesantnije. Ovakve radionice su bitne jer mlađi mogu dosta da nauče od starijih, a starijima se vraća osećaj pripadnosti, koji je posebno važan u zrelim godinama“, ističe ona.

Miloš Todorović, jedan od osnivača Knitomanie, kaže da je na ideju o pokretanju ovakve proizvodnje došao zahvaljujući hobiju svoje bake.

Moja baka Rada Todorović pokazala je polaznicima kako da seckaju kese i od njih prave klupko, i sam proces heklanja. Osposobila ih je da to rade samostalno kod kuće”, priča.

Osim što čuvaju prirodu i mogu da zarade, polaznici kažu i da se lepo zabavljaju.

Ovakve radionice podsećaju me na nekadašnja prela, u kojima su se spajale po tri generacije, lepo se provodile i radile nešto korisno. Dobro je i što ću od kesa moći da pravim predmete koji su mi lično potrebni – futrole za naočare, priveske, torbe”, kaže Suzana Miletić.

U narednom periodu kontaktiraćemo sa onima koji su voljni da heklaju za Knitomaniu, jer želimo da proširimo našu mrežu. Stariji ljudi će tako biti aktivni, jer će sakupljati plastične kese i od njih praviti predmete koji će se opet koristiti”, ističe Miloš Todorović.

Kako navode iz Knitomanie, ceo svet, pa i naša zemlja, ima ogroman problem sa plastičnim kesama, koje uglavnom završe u prirodi zbog toga što su lake, brzo se prenose, a nisu isplative za recikliranje. Ovo može biti dobar način da se šteta koju stvaraju umanji.

izvor Media i reform centar Niš

Takođe pročitajte

Rezervoari sa dezinfekcionim sredstvom na deset lokacija

JКP“Naissus“ Niš, kao društveno odgovorno preduzeće, preduzima mere u skladu sa novonastalom situacijom i na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.