Foto: Hammer Piano Festival

Hammer Piano Festival – Novi brend Niša

Prvi pijanistički festival u Nišu, Hammer Piano Festival nova kulturna manifestacija u Nišu održaće se u periodu od 6. do 9. oktobra.

Ideja za osnivanje Festivala potekla je od dr um Stefana Sretića, pijaniste i asistenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji je ujedno i umetnički direktor festivala.

Ovaj festival je nastao sa ciljem osnivanja nove kulturne manifestacije u našem gradu. Usled smanjene ponude kulturnog sadržaja, prvenstveno klasične muzike, došli smo na ideju kako da obogatimo ponudu umetničkog sadržaja na našoj muzičkoj sceni. Ljubitelji klasične muzike imaće prilike da uživaju u delima klasične klavirske muzike. HAMMER se odnosi na klavirski čekić, vizuelno upečatljiv i karakterističan deo klavira, a ujedno kao simbol predstavlja spoj čvrstine, sile i elegancije. – izjavio je direktor Hammer Piano Festivala dr um Stefan Sretić.

Foto: Hammer Piano Festival

Program u trajanju od 4 uzastopne večeri činiće dela kako iz repertoara tradicionalne klasične klavirske literature, tako i dela savremenog domaćeg autora. Autori Festivala obećavaju raznovrstan i bogat sadržaj na kome se radilo dugo i predano.

Festival je zamišljen sa idejom da promoviše klasičnu klavirsku muziku i domaće i strane izvođače, koji će se predstaviti niškoj publici.

Takođe, festival je zamišljen kao projekat na duže staze, kao manifestacija koja će iz godine u godinu da raste i razvija se. I nadamo se da će vremenom postati tradicionalna manifestacija, i čvrsto verujemo da će postati novi brend po kome bi grad Niš bio poznat. Jedan od ciljeva je da se umetnička muzika približi našoj publici, da se podigne svest o tome koliko je klasična muzika važna za kako opšte obrazovanje, tako i za intelektualni razvoj, prvenstveno kod dece, a pogotovu u današnje vreme gde smo bombardovani kičem i šundom sa svih strana.

Što se programa tiče na Festivalu će se predstaviti domaći i strani izvođači. Organizatori sa ponosom ističu da će festival otvoriti slavni italijanski pijanista, virtuoz Frančesko Libeta. Široko poznat po svojoj lakoći sviranja najvirtuoznijih dela i to će biti njegov prvi nastup, ne samo u Nišu, već i u Srbiji i to upravo na Hammer Piano festivalu što samim organizatorima i pokretačima ideje o kreiranju ovog Festivala predstavlja veliku čast. On će se publici predstaviti delima Vebera, Šopena, Lista i Betovena.

Kao deo pratećeg programa, pijanista Libeta će održati narednog dana, u petak 7. oktobra, jednodnevni master klas za studente klavira od 10-16 časova, takođe u koncertno izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu, kome će takođe biti prisustvo slobodno za sve koji budu želeli da isprate seminar.

Druge večeri Festivala publika će imati prilike da čuje kompozicije domaćeg autora, kompozitora Mirka Topalskog iz Novog Sada u izvođenju niškog pijaniste Andrije Mamutovića, docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu. Program čine kratke kompozicije, neo-baroknog stila. Ono što je zanimljivo, jeste da će publika moći da se upozna sa samim autorom.

Treće veče Festivala biće posvećeno godišnjicama velikih kompozitora. Obeležiće se 160 godina od rođenja Kloda Debisija i 150 godina od rođenja Aleksandra Skrjabina. Program večeri sačinjen od dela ove dvojice kompozitora, izvešće pijanistkinja Sanja Bizjak, koja živi i radi u Francuskoj u Parizu. U pauzi između dva dela, biće prikazana projekcija kratkog dokumentarnog priloga u trajanju od 10ak minuta u kome su o Debisiju i Skrjabinu govorili profesori Fakulteta umetnosti u Nišu, muzikolozi prof. Dr Sonja Cvetković i prof. Dr Nebojša Todorović, sa katedre za teorijske predmete, i dr umetnosti Ivan Novaković vanredni profesor katedre za klavir.

Na četvrtoj večeri, a ujedno i na zatvaranju festivala, biće dodeljeni sertifikati studentima o pohađanom master klasu, kao i zahvalnice predstavnicima sponzora i partnera našeg festivala, nakon čega će se publici predstaviti naša slavna pijanistkinja Rita Kinka, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu sa Tajj gudačkim kvartetom. Publika će imati prilike da čuje Bramsov klavirski kvintet u F-mollu i Šopenov klavirski koncert u E-mollu u aranžmanu za klavir i gudački kvartet.

Ogromnu zahvalnost dugujemo našim sponzorima: Gradu Nišu, Gradskoj opštini Medijana, Komapniji Playrix rs, Rotari klubu Niš, Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, Francuskom institutu u Srbiji i Dunav osiguranju, kao i partnerima festivala: Fakultetu umetnosti u Nišu, Studentskom kulturnom centru u Nišu, Advertajz Dizajnu, Adversitiju, cvećari Bello Fiore i Niškom kulturnom centru. – ističu organizatori.

Za više informacija o festivalu, možete posetiti Instagram i Facebook stranicu HAMMER PIANO FESTIVAL-a.

 

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.