sreda , 28 septembra 2022

EYOT i National Geographic Srbija predstavljaju “Koncert za prirodu”

Suva planina svojim oblikom potkovice svedoči da je drevni prirodni amfiteatar i pravo je mesto za odavanje poštovanja prirodi univerzalnim jezikom muzike. Niški sastav EYOT je na Suvoj planini održao svoj koncert za prirodu.

Nedaleko od grada Niša, pejzažom dominira Suva planina, riznica izuzetnih geoloških, geomorfoloških, bioloških, istorijskih i kulturoloških vrednosti.

Zbog okomitih stena na severnoj strani Suve planine Jovan Cvijić nazvao ju je „Alpima juga Srbije”. U prošlosti ova planina zvala se Kunovica, kasnije nazvana Suva planina zbog svojih geomorfoloških odlika.

Obavijena legendama i predanjima Suva planina je i moćna inspiracija, pa je vrh Vilino kolo (1.515 metara nadmorske visine), na koji su po predanju doletale Nimfe da plešu i pevaju u slavu boga Dionisa, nadahnuo niški muzički sastav EYOT da svoj koncert posveti prirodi.

Mislim da se naša muzika izuzetno uklapa u ambijent planinskog vrha, svojom građom, atmosferom i iskonskom energijom. Kako smo to i opisali na poslednjem albumu, planina je metafora života, savladavanja prepreka; svi imamo planinu na koju moramo da se popnemo u figurativnom smislu, a poslovno, ovaj poduhvat simbolično predstavlja naš desetogodišnji put”, kaže Dejan Ilijić, kompozitor, pijanista i frontmen benda EYOT.

Snimanje ovog koncerta bio je veliki izazov uslovljen vetrom i temperaturom koja se kretala od -3 do 30 stepeni”.

Izvor: https://www.nationalgeographic.rs/vesti/12335-premijerno-muzicki-sastav-eyot-i-national-geographic-srbija-predstavljaju-koncert-za-prirodu.html 

Foto: Foto: Miroslav Mitić i Zoran Kiki Radosavljević

Takođe pročitajte

Staša Nikolić zvezda američke vampirske sage “Subspicies 5”

U petom nastavku filma “Podvrste” u režiji Teda Nikolau mlada glumica Staša Nikolić (24)  iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.