Evo Poljske!

Izložba fotografija o Poljskoj, koju je danas u Vlasotincu otvorio konzul ove zemlje u Srbiji Pavel Sokolovski, predstavlja svojevrsni turistički i kulturni vodič kroz zemlju koja se menja, ali i brižljivo čuva sećanje na svoju bogatu istoriju i tradiciju, rečeno je prilikom otvaranja izložbe.

Postavka sadrži 30-ak od 45 fotografija velikog formata koje je uradio Marjuš Ćeševski i predstavlja šarolikost Poljske i njene manje poznate lepote – od obala Baltika, raskošnih dvoraca i aristokratskih vila, istorijskih spomenika, prelepe prirode, preko modernih centara kulture i umetnosti, značajnih festivala do dragocenih spomenika hrišćanstva.
„Pored krajolika koji se vide na slikama, želim da vam skrenem pažnju na duhovne vrednosti koje fotografije nose sa sobom. Teško je zamisliti poljsku kulturu bez umetnika umetnika koji su odrastali u raznim krajevima Poljske gde su se mešale razne kulture. Tri godine sam u Srbiji, ali sam prvi put u Vlasoticu. Nadam se dobroj saradnji u mnogim oblastima“ – rekao je konzul Republike Poljske u Srbiji Pavel Sokolovski.
U ime domaćina, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović naglasio je da je prema podacima Privredne komore Srbije Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije i peti iz Evropske unije, što ukazuje na činjenicu da ima mesta za razne vidove saradnje.
„Podsetiću vas da je ambasador Poljske bio u Vlasotincu i u julu ove godine i da smo dogovorili da uspostavimo najpre one vidove saradnje koji se najbrže i najlakše mogu realizovati. Reč je o saradnji u oblasti kulture. Izložba koju danas otvaramo je plod tih dogovora“ – rekao je Todorović.
On je podsetio I da je Svetislav Petrović, čija je supruga Poljakinja, inicijator susreta I saradnje između Vlasotinca I Ambasade Poljske.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.