četvrtak , 25 februara 2021

Edukacija i razvoj kroz program podrške preduzećima u Srbiji

Na javni poziv Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije za program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji, tokom nepuna dva dana prijavilo se 150 kompanija.

SPEED Program, razvijen kao neposredni odgovor na situaciju nastalu zbog pandemije korona virusa, podrazumeva dvodnevnu online besplatnu konsultantsku podršku sertifikovanih stručnjaka za digitalnu transformaciju. Tokom obuke svaka kompanija ima priliku da na osnovu svojih potreba dobije konkretne savete i edukaciju kako da uz pomoć digitalnih tehnologija poveća prodaju i produktivnost.

“Javni poziv je raspisan 8. aprila za kompanije sa 5 do 250 zaposlenih iz svih oblasti privrede i trebalo je da bude otvoren do kraja meseca. Nismo očekivali ovakav odziv. CTD već dve godine organizuje program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća u svim fazama i oblastima rada. Očigledno je da je potreba za drugačijim organizovanjem poslovanja u aktuelnim okolnostima, podigla motivaciju srpskih preduzeća da unaprede znanje u oblasti digitalizacije”, kaže Filip Mrdak, rukovodilac Centra za digitalnu transformaciju PKS

Osnivanje PKS, kao i aktuelni SPEED Program, podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kroz projekat Razvoj privatnog sektora u Srbiji u okviru Nemačke razvojne saradnje.

“U narednom periodu naši konsultanti za digitalnu transformaciju počeće da rade sa prvih 100 prijavljenih preduzeća, a mi ćemo pokušati da nađemo način da i 50 ostalih, za koje trenutno nema mesta u programu, dobiju istu podršku”, objašnjava Mrdak.

Većina prijavljenih kompanija ima 10 do 15 zaposlenih i bavi se trgovinom, a uglavnom su zainteresovane za edukaciju u oblasti e-prodaje i digitalne komunikacije sa potencijalnim kupcima. Među prijavljenim kompanijama ima i onih koje se bave drugim delatnostima i žele da digitalne tehnologije i načine komunikacije primene u proizvodnji ili organizaciji poslovanja uz rad od kuće, koji je sada masovno prisutan.
Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća PKS postoji već dve godine, a CDT je rad započeo 2018. godine obukom konsultanata u oblasti digitalne transformacije, sertifikovanih po ISO 17024 standardu, koju je prošlo 40 domaćih stručnjaka.

„Pandemija korona virusa dovela je do toga da se mnoga preduzeća, posebno mikro, mala i srednja, suoče sa potrebom drugačijeg pristupa organizaciji rada ili prodaje. Svakako da im je u ovom trenutku na prvom mestu adekvatna zaštita za zaposlene, ali prirodno, traže i način da očuvaju i unaprede poslovanje. Zahvaljujući ovoj obuci, u zavisnosti od potreba i ciljeva, kompanije će, između ostalog, steći znanja i dobiti savete o razvoju online prodaje, to jest o alatima za upravljanje odnosima sa kupcima i tome kako da prilagode svoj poslovni model i tako podignu svoju konkurentnost na tržištu. Takođe, steći će znanja i dobiti savete iz oblasti unapređenja poslovnih procesa uz primenu digitalnih tehnologija, poput video konferencija, online edukacija, alata za kolaboraciju, cloud rešenja i bezbednosti i zaštiti podataka, koji unapređuju njihovu produktivnost,“ kaže Dario Daničić, jedan od sertifikovanih konsultanata CDT-a koji će u okviru SPEED programa raditi sa zaposlenima u Pekari „Ključ“, kompaniji „Biomelem“ i knjigovodstvenoj agenciji „MBM“.

“Mnoge firme u Srbiji, posebno mala i srednja preduzeća, nisu dovoljno svesne da je digitalna revolucija odavno naša realnost. Digitalne tehnologije transformišu svaku industriju i svaki biznis na svetu. Ignorisanje ove činjenice predstavlja veliku opasnost za poslovanje. Uz znanja iz oblasti digitalnih tehnologija i komunikacija, kao i razumevanje njihovog uticaja, mogu da preokrenu ovu situaciju u korist svog poslovanja. Ukoliko to ne urade oni, uradiće konkurencija,“ zaključuje Daničić.

Istraživanje koje je pre dve godine sproveo CDT pokazalo je da čak 60 odsto kompanija u Srbiji nema nijedan digitalni projekat u svom poslovanju. U protekle dve godine na CDT program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, koji je podržao GIZ, prijavilo se preko 500 preduzeća. Pored aktuelnog SPEED programa, u toku je redovno savetovanje i obuka više od 300 preduzeća, a do kraja leta biće implementirano 150 projekata u firmama koje su primenile savete konsultanata.

Takođe pročitajte

Svečana akademija u čast Branka Miljkovića

Svečanom akadamijom ,,Princ od vatre jači”, Narodno pozorište Niš obeležiće 60 godina od smrti jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.