Dragan Kostić u Bordu direktora WFZO

Dragan Kostić, predsednik Grupacije slobodnih zona Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, izabran je u bord direktora Svetske organizacije slobodnih zona (World Free Zone Organization – WFZO) na Generalnoj skupštini održanoj u Dubaiju 1. maja ove godine.

Tokom učešća u 4. Međunarodnoj konferenciji WFZO koja je održana od 27. aprila do 2. maja  u Dubaiju, delegacija Slobodne zone Pirot potpisala je Sporazum o unapređenju bezbednosti trgovine i globalnog lanca snabdevanja i učestvovala u aktivnostima Konferencije koja se ove godine odvijala pod sloganom “Put do napretka”.

Direktor Zone dr Kostić održao je zapažena predavanja o slobodnim zonama Evrope i Slobodnoj zoni Pirot u okviru edukacije “Leaders of the Future”, čijim su radionicama, predavanjima i prezentacijama prisustvovali predstavnici rukovodstava slobodnih zona iz celog sveta.

Jedna od glavnih tema Konferencije bilo je i stvaranje evropskog ogranka WFZO, u čemu će Slobodne zone Srbije imati značajnu ulogu, a najavljeno je i otvaranje kancelarije WFZO u Beogradu.

Doprinos slobodnih zona prevazilazi trgovinske tokove i investicije, one imaju potencijal da unapređuju ne samo ekonomski rast, već i prosperitet jedne zemlje kroz transfer znanja, inovacije, veštine i jačanje kapaciteta, a među evropskim zonama slobodne zone Srbije zauzimaju lidersku poziciju, ocenjeno je na Konferenciji.

“Slobodne zone Srbije su nezaobilazan faktor u uspostavljanju veza među evropskim zonama i imamo aktivnu ulogu u kreiranju baze znanja i iskustava koja će omogućiti primenu najboljih rešenja kada je uloga slobodnih zona u održivom razvoju u pitanju” – rekao je dr Kostić, predsednik Grupacije slobodnih zona pri Privrednoj komori Srbije.

U okviru platforme za dijalog i razmenu iskustava dogovorena je poseta predstavnika pirotske Zone kinesko-beloruskoj zoni “Great Stone”, radi upoznavanja sa projektom u okviru inicijative “One Belt One Road” i najnovijim investicijama.

Posetu Pirotu najavilo je rukovodstvo pilot zone Shanghai i predsednik WFZO dr Mohammed AlZarooni.

WFZO je osnovana 2014. godine u Ženevi i predstavlja najsnažniju i najaktivniju organizaciju slobodnih zona u svetu, okuplja preko 400 članova iz više od 100 zemalja sveta i bavi se pitanjima zajedničkog interesa članica u oblasti privlačenja direktnih stranih investicija i stvaranja novih radnih mesta kroz zajedničku platformu za razmenu ideja.

 

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.