utorak , 17 maja 2022
Foto Sasa Djodjevic

“Domaćine, oženi se” na zaplanjski način

Zaplanje,  podno Suve planine u opštini Gadžin Han, jedno je od najstarijih i najsiromašnijih u Srbiji. U 34 zaplanjska mesta, prema zvaničnoj statistici, živi nešto više od 8.000 stanovnika, a preko polovine njih starije je od 50 godina.

Okićene ulice, blještavi izlozi i užurbane pripreme za proslavu Nove godine, za većinu stanovnika Zaplanja, planinskog kraja u blizini Niša, jednog od najsiromašnijih u Srbiji, i ove zime, kao i mnogo zima unazad, nešto su o čemu ne mogu ni da sanjaju.

Gadzin Han. 11.12.2016. Prizor iz sela Sopotnica blizu Gadzinog Hana. Zaplanje, odnosno podrucje koje pokriva opština Gadžin Han, jedno je od najstarijih i najsiromašnijih u Srbiji. U 34 zaplanjska mesta, prema zvanicnoj statistici, živi nešto više od 8.000 stanovnika, a preko polovine njih starije je od 50 godina. Foto Sasa Djodjevic
U kratkim i hladnim zimskim danima zaplanjska sela sablasno su pusta i tek po dimu koji izlazi iz po nekog dimnjaka može se videti da u njima još žive ljudi.

Prema rečima predsednika opštine Gadžin Han Saše Djordjevića, ova opština je izmedju dva poslednja popisa izgubila petinu stanovništva.

“Tokom godine na području čitave opštine rodi se tridesetak beba, a umre blizu 300 ljudi. U selima je puno neoženjenih muškaraca koji nemaju posla i ne odlučuju se da zasnuju porodicu”, rekao je Đorđević za Betu.

Djordjević kaže da je slika ove opštine sve do 90-ih godina bila potpuno drugačija. U Zaplanju je polovinom prošlog veka živelo 26.000 stanovnika, seoske škole bile su pune dece.

“Migracija stanovništva, gašenje društvenih firmi i nedostatak posla glavni su razlozi što sela u ovom kraju ostaju bez ljudi. Zaplanje sada ima svega 200 radnika koji rade u proizvodnji, a 1.400 ljudi je nezaposleno”, rekao je Đorđević.

Žitelji ovog kraja takodje ističu da je gašenje fabrika glavni razlozi što u zaplanjskim selima sada žive uglavnom starci, starice i neženje. Najveći broj neoženjenih muškaraca, rekli su meštani, teško da će ikada naći suprugu i zasnovati porodicu.

“Težak je život na selu, neće ni jedna žena da dodje iz grada ovde da se muči da kopa njive i čuva stoku”, kažu u glas Divna i Blagoje Stojanović iz Sopotnice, oboje zašli odavno u osmu deceniju života.

Njihov komšija pedesetjednogodišnji Slavoljub Stojanović jedan je od žitelja Zaplanja koji do sada nije uspeo da pronadje suprugu.

“Kad je u selu bilo devojaka, nisam hteo da se ženim, računao sam imam još vremena. Kad sam rešio, bilo je kasno, u selu više nije bilo devojaka”, objašnjava Stojanović.selo_sopotnica_5

Prema Stojanovićevim rečima, devojke iz sela, za razliku od muškaraca, po završetku školovanja ne vraćaju se svojim kućama, već se udaju u gradu.

“U Sopotnici sad nemate ni jednu devojku, a ima tridesetak neženja, svi su stariji od trideset godina. Slična je situacija i u drugim selima”, rekao je Stojanović.

Slavoljub Jovanović iz Donjeg Dragovlja, takodje neženja sa dugogodišnjim stažom, kaže da sada ne postoje nikakve šanse da žena iz grada dodje da živi u selo.

“Mi muškarci smo ostali na selu da se brinemo o roditeljima. Sada oni pomrli i mi ostali sami. U mom komšiluku ostali sve samci”, kazao je Jovanović.

Meštani zaplanjskih sela naglašavaju da su u ovom kraju venčanja postala prava retkost.  Na području čitave opštine skopi se godišnje tek izmedju pet i deset brakova. Rodjenje deteta, postalo je zbog toga dogadjaj  koji u selu obraduje sve meštane.

Foto: Saša Đorđević

Medijski istraživački centar (MIC)

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.