Doktorka NELA – Morala sam da budem primer drugima

“Sve je za nas bilo novo, policijski čas, zabrana izlaska iz kuće, fizička i socijalna distanca, strah od izloženosti korona virusu, empatija prema pacijentima i istovremeno odgovornost za život svojih kolega i zaposlenih u Kovid ambulanti. Dobrovoljno su se prijavili i mladi lekari , među njima i moja ćerka, koji su još jednom pokazali da su pravi heroji u belom, prenosi nam doktorka Nela Milenković koja je kao koordinator i načelnik službe Doma zdravlja u Vlasotincu morala da da sve od sebe i bude primer kolegama.

Doktorka Nela kaže da je najviše plašila mogućnost da se razboli neki član porodice a da ona neće biti u mogućnosti da mu pomogne.
“To mi je najveci strah i kad nije pandemija a kamoli tokom ovakve epidemije. Najteža odluka i strah se odnosio na zaposlene i koga staviti na raspored, jer kao specijalista medicine rada dobro sam upoznata sa rizikom na pojedinim radnim mestima, a izložiti neke ljude koji već imaju hronične bolesti i koji su pred penzijom bilo je za mene noćna mora jer zakon nije propisivao njihovo izuzece. E ,tu dolazi mladost i neizmerna zahvalnost za pomoc svim mladim kolegama i zdravstvenim radnicima koji su došli da rade ne pitajući hoće li biti nagrađeni za svoj trud. Drage kolege, ponosna sam na vas, na vas doprinos. Svesna sam da vaš trud, znanje i posvećenost nisu uvek vidljivi i prepoznati. Hvala vam za saradnju u davanju punog doprinosa naporima za kontrolu pandemije SARS-CoV2 virusom, kaže doktorka Nela.
 Da li ste očekivali da ćemo stići do četvrtog talasa?
“Pojaviće se još sojeva korone. Danas već razmišljamo o omikronu i petom talasu. Ovoj pandemiji neće doći kraj, mi jednostavno moramo da naučimo da živimo s tim. Specifičnost poslednjeg  talasa je da su njime najviše pogođene trudnice, jer se nisu blagovremeno vakcinisale, a delta soj je bio surov prema njima i njihovoj nerođenoj deci, pojašnjava doktorka Nela i upozorava da je u pitanju multisistemska bolest koja može da ostavi ozbiljne posledice.
“Nekada se desi da pacijenti mesecima dolaze nakon prelezane bolesti, žale se na zamor, suv kašalj, gubitak apetita, telesne tezine…Procenjujemo koliko je korona oštetila pluća, srce, radimo laboratorijske analize… Srećni smo kad ne ostanu somatske posledice, lakše se suočavamo sa pacijentima koji proživljavaju nervozu, anksioznost, neizvesnost, uplašenost… Prioritet je borba za ljude. Svakako borba za opremu, reagense, aparate i nova radna mesta kako bi još bolje sačuvali živote pacijenata.
Naša sagovornica nema dilemu da su pacijenti koji nisu bili vakcinisani imali su teže kliničke slike od pacijenata koji su vakcinisani, a čiji su simptomi bili blagi i neprimetno nestali.
“Verujem medicini i verujem da su ovi blagi simptomi upravo zbog vakcine.Koliko god se trudili da sirimo svest o vakcini i zaista verujemo u medicinu kao sto smo oduvek verovali, isto tako se trudimo da živimo normalnim životom i zato želim da vam poručim sledeće:,,Vakcinišite se, verujte medicini i time sacuvajte sebe i druge , ne čekajte kraj pandemije!’’
Ona je i sam preležala koronu ali je sve prošlo bez teže kliničke slike.
“Simptomi su bili blagi, temperatura, nedostatak vazduha, glavobolja, bol u mišićima i kostima i najgore od svega osećala sam ogroman umor. Umor je bio toliko intenzivan i nikada ranije se nisam susrela sa nečim sličnim, tako da je bio prisutan i kada sam se ponovo vratila na posao nakon negativnog testa.Previše sam se zamarala, sećam se svog hoda uz stepenice do svoje ordinacije, a to je trajalo skoro dva meseca. I tada su u kovid ambulantu umesto mene išli moji mladi doktori, moji heroji, ljubazni , predusretljivi , vredni, čiji odnos prema poslu utiče i na živote svih nas. O njima treba da se zna. Jedan tekst je malo da se nabroje sva imena koja se bave ovim humanim poslom i to rade vrhunski. Dok razmisljamo o svim ljudima koje smo ove godine hteli da zagrlimo i poljubimo, a nismo mogli, treba znati da ćemo pobediti kovid i vratiti se našim starim životima u Novoj 2022.godini ,samo ako se budemo pridržavali protivepidemijskih mera i budemo se vakcinisali, poručuje doktorka Nela.

 

 

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince na Konkursu u 2021. godini. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Prolećne alergije – kako da se nosite sa simptomima

Nakon dugih tmurnih dana, ništa nije lepše nego provoditi svaki dan vani, na toplom prolećnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.