Foto: Ivana Krainčanić

DOJRAN – Raj a ne usputna stanica

Iako smo još uvek u pandemiji, putovanje uz sve zdravstvene mere zaštite je moguće i izvodljivo. Ukoliko želite da putujete lako i blizu pročitajte koju destinaciju preporučuje naša čitateljka Ivana Krainčanić.

Putopis Ivane Krainčanić

U ovom momentu, malo je mesta van naše zemlje koja možemo posetiti bez papiroloških komplikacije, troškova oko pcr testova i slično. Ako želite da se podsetite vremena kada je putovati bilo lako, da nije mnogo daleko i nije skupo, moja topla preporuka je Dojransko jezero.

Novim auto putem, sa juga Srbije do tamo, stići ćete za oko 3.5 sata. Sa auto puta E75 isključite se kod mesta Smokvice i zatim krenite ka Marvincima, kroz Valandovo i za neki 30min nakon isključenja, ugledaćete Dojran, jedno od ribom najbogatijih jezera u Evropi. Najpre nalazite na Novi Dojran, a nakon par kilometara na Stari. E, tu se treba zadržati. Nekada usputna stanica na putu za Grčku, jer je granični prelaz na kome skoro nikada nema gužvi, samo kilometar odatle, postala je mesto koje posetim najmanje dva puta godišnje. Mir i uživanje koje vam nudi ovaj gradić, garantovano će u mnogima od vas probuditi isti osećaj.

Mediteranska klima koja se probija između brežuljaka i planine Belasice, učinila je da ovde rastu palme, masline, nar… A preko jezera kojim plove ribarski čamci, vide se Grčka sela. Najveća gužva bude u avgustu, tada cvetaju alge, kažu da ima puno joda, pa ko ima probleme sa disajnim putevima, sa kožnim bolestima, treba da boravi tamo, diše i kupa se u jezeru. Za terapiju kod kuće, Dojrancu vam spakuju u teglice dojransi kal, mulj sa dna jezera, bogat naslagama lekovitih algi. A najlepše od svega, kafane! Na stranu lekovita voda, belo makedonsko vino, domaće ovče sirenje, riblja čorba i prženi divlji krap(šaran) upecan u jezeru, provereno leče sve tegobe.

Nemojte da promašite kafanu Fuk tak. Nama je preporučili, pa je od tada ne promašujemo već 7 godina. A pravo je uživanje piti kafu na samoj obali jezera, kuvanu na pesku, na stari makedonski način kog našeg drugara Branka Popova. Pored nanizani restorani, tezge sa krofnicama i suvenirima, bazeni, plaže. Pa eto, dok ne možemo ležernije u Grčku, predlažem posetu ovom divnom gradiću, a i kad se bude moglo, Stari Dojran je divna usputna stanica.

Uživajte u galeriji fotografija

This slideshow requires JavaScript.

Takođe pročitajte

Počinje veliko finale takmičenja „Pekarijada“ 2023.

Posle letnje pauze, nakon završetka prvih kvalifikacija, nastavlja se nacionalno takmičenje za najboljeg profesionalnog i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.