Dodeljeni prosvetni oskari na KREF-u

Na trećoj Učiteljijadi u Brzeću, kao veliki sporedni događaj, održano je finale Festivala školskih filmova KREF (KReativno Edukativni Filmovi) u organizaciji Učiteljskog društva Leskovac. Od 52 filmića pristigla na festival za finale, u 3 kategorije, selektovano je 18 filmova. Inače, festival je međunarodni i pored srpskih, bilo je edukativnih filmova učitelja i nastavnika iz Makedonije i BIH.

kref zoran ilic leskovacNajinteresantniji je bio takozvani lipdab film, jer se njime škola dočarava kao mesto sreće, saradnje i saznanja. Lipdab je snimanje videa iz jednog neprekidnog kadra uz pratnju muzike u kome učestvuje apsolutno cela škola.
Najbolji lipdab za 2016.godinu snimila je osnovna škola iz Kovačice „Mlada pokolenja“ i osvojila prvi prosvetni oskar. Druga je osnovna škola iz Kragujevca „Milutin i Draginja Todorović“ , zatim  „Čegar“ iz Niša, osnovna  škola „Živan Maričić“ iz Žiče, „Kreativno pero“ iz Beograda i osnovna skola „Miloje Vasić“ iz Kaludjerice“.

Sve simpatije su pokupile kolegenice iz BIH  koje su predstavile svoj filmić i svoju školu iz Srebrenika. Brojni žiri činili su nastavnici  iz Makedonije, Srbije i Austrije, kao i novinari, snimatelji i reditelji.
U kategoriji edukativnih filmova, prosvetni oskar za najbolji film ponela je učiteljica iz Skoplja, Evdokija Petruševska, OOU“ Johan Hajnrih“ Pestaloci – Skoplje iz Makedonije, za film „Integrisana nastava uz saradnju roditelja na temu-Vazdušni saobraćaj“.kref pobednici

Na našem, republičkom nivou, glasajući za najbolji edukativni video, žiri je doneo odluku da su prve učiteljice Goranka Marković i Branka Mićević iz OŠ “Živan Maričić“ iz  Žiče, drugi Milan Dinić i Nataša Bogdanović OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Aleksinačkih Rudnika a treće mesto i podjednako lepo ali za nijansu, po ukusu žirija, učiteljica Ana Gavrilović iz OŠ „Svetozar Marković“ iz Leskovca.

Treću kategoriju je predstavljalo majkraft (minecraft) film i tu je pobedu odneo Aleksandar Stojković, nastavnik TIO OŠ“Sreten Mladenović Mika“ iz Niša.

KREF je opravdao sva očekivanja, izazvao nova osećanja kod publike, stvaraoca i autora. Kref je ponudio novu energiju koja prati atmosferu evropske i svetske škole gde je lipdab je približio školu roditeljima, a autore festivala Veselu Vese Bogdanović, majkorosof ekpert učiteljice iz Makedonije i učitelja Zorana Ilića iz Leskovca učinio ponosnim za uložen trud i napor da sve izleda na visokom nivou.
Sve filmiće možete pogledati na stranici KREFA
http://kreffilmskifestival.weebly.com/

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.