četvrtak , 19 maja 2022

Đorđe oživljava stare ploče

Od svih nosača zvuka među najomiljenije i najsentimentalnije jesu gramofonske ploče. Njihov zvuk, a i izgled mnogima vraća sećanja na neka prošla vremena.

Najpopularnije su bile 80-ih godina prošlog veka, a prema sadašnjim podacima njihova prodaja je u svetu porasla za skoro 40%. Oni koji su imali prilike da slušaju muziku upravo sa gramofonskih ploča dobro znaju poznatu toplinu zvuka koju donosi vinil. Poznavaoci kažu kako nema boljeg nosača zvuka od ploče, I da je njihov zvuk najprirodniji.
Kako se ploče vraćaju na velika vrata, u korist tome govori i ova priča. Đorđe Lazić je iz ljubavi prema umetnosti crtanja ali i uticaja provedenog vremena u  dedinoj radionici, rešio da oživi na malo drugačiji način dobre stare gramofonske ploče. Svako od nas ima kod kuće, ili mu je pak potreban zidni sat sa motivom omiljenog benda, serije ili filma, možda baš vaš zid može krasiti Pink Flyod.

Od svog detinjstva sam uvek voleo da crtam i pravim svašta. Znao sam sate da provedem u dedinoj radionici gde sam imao pristup mnogim alatima. Upisao sam fakultet i započeo studiranje. Međutim, u međuvremenu sam shvatio da me više privlači grafički dizajin. Planiram sledeće godine da upišem fakultet za grafički dizajn. Trenutno slobodno vreme koristim za crtanje i izradu raznih stvari.” – započinje svoju priču Đorđe. Ovo je svakako neobičan način “oživljavanja” ploča, odakle ideja za ovako nešto?
Video sam na intenetu da takvi satovi postoje, ali nigde to nisam mogao da nađem u Srbiji. Svidelo mi se, pa sam rešio da napravim sam za sebe. Kad sam pokazao drugarima, njima se svidelo. Neki su me pitali da im napravim. Tako sam došao do ideje da počnem sa izradom satova.
Svaki sat je drugačiji, gde pronalaziš inspiraciju? Najčešće inspiraciju nalazim na internetu, ali imam i dosta svojih ideja koje realizujem u skladu sa uslovima koje imam.
Đorđe nam je takođe objasnio da amerikanci ovu vrstu rada nazivaju krafting (crafting) što u prevodu znači zanatstvo.
Pitali smo ga da li u njegovoj radionici izrađuje još nešto sem satova.  “Imam neke ideje na kojima sada radim kako bih proširio asortiman proizvoda. Planiram da to budi unikatne stvari. Zelim da na neki nacin ozivim neke stvari I dam im novu primenu” – kaže Đorđe.
Vremenski okvir izrade sata je u zavisnosti od toga da li ima pripremljen crtež za sat, ili mora sam da nacrta nešto, a najviše mu je potrebno oko dva dana.
Od motiva na satovima našli su se Bitlsi, Nirvana, Dorsi, a i legendarna filmska ostvarenja poput: Supermen, Djurasik svet, Kralj lavova, Ratovi zvezda i još mnogo drugih. Đorđe kaže da je pri početku izrađivao ono što lično najviše voli, a u međuvremenu je radio i motive kultnih  filmova, crtanih filmova, stripova i bendova.
Njemu najdraži sat jeste Ramons (RAMONES), inače omiljeni bend ovog talentovanog mladića.

Što se tiče porudzbina kupaca, Đorđe rado izlazi u susret jer mu je  kako kaže zanimljivo šta drugi žele da se uradi na ploči, još ukoliko to nije do sada radio, njemu to predstavlja pravi izazov u koji se rado upušta.
Radove Đorđa Lazića možete pogledati i poručiti online https://www.instagram.com/z_crafter/

i https://look.rs/prodavci/z-crafter/

Takođe pročitajte

Besplatan program Nišvila za „Noć muzeja 2022“

Nišville jazz festival će tradicionalno i ove godine obeležiti manifestaciju „Noć muzeja 2022“ u sredu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.