Đaci snimili dokumentarac o pukovniku Rajevskom

Učenici osnovne škole ,,Bubanjski heroji” iz Niša koje predvodi profesor istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj đakon Dejan Jovanović snimili su vrlo zanimljiv dokumentarni film o ruskom pukovniku Rajevskom.
“Kroz dugogodišnju srpsko-rusku školsku saradnjumi smo izabrali temu da prikažemo mesto gde je stradao ruski pukovnik Rajevski, ruskim đacima. Snimanje je obavljenou crkvi Svete Trojice (Ruska crkva) i manastiru Sveti Roman.Ovaj dokumentarni film je titlovan na ruskom jeziku,kaže Đorđe Bojanić.

Bratska Rusija pružila je veliku pomoć Srbiji u srpsko-turskom ratu 1876. god kada je u Srbiju došlo oko 4.500 ruskih dobrovoljaca, na čelu sa generalom Mihailom Grigorijevičem Černjajevim, koji je zajedno sa legendarnim pukovnikom Nikolajem Nikolajevičem Rajevskim hrabro branio Srbiju od Turaka. Tom prilikom poginuo je pukovnik Rajevski nedaleko od Aleksinca. Tu je sestra ubijenog pukovnika Rajevskog sagradila divnu spomen crkvu Svete Trojice, i posvetila je legendarnom pukovniku Rajevskom, koji je bio velika inspiracija grofu Tolstoju za njegov roman „Ana Karenjina“.

“Učenici naše škole koji su članovi malog hora Branko, pevali su ruske pesme u crkvi Svete Trojice (Ruska crkva) i manastiru Sveti Roman koje je predvodila prof. muzičke kulture Nataša Miljković.Veliki doprinos ovom dokumentarnom času dali su i sveštenik otac Vlajko Grabež, književnik Ljiljana Habjanović Đurović. Otac Vlajko Grabež preneo je u svojoj priči i jedan zanimljiv podatak, da se planira obnova toranj pri manastiru i u njemu napravi improvizovana bolnica odnosno ambulanta sa kapelom a na spratu oformi Ruski muzej, pošto su se odazvala ruska braća koja hoće da pomognu i donesu eksponate iz Rusije sa prostora gde je Rajevski živeo, prenosi Đorđe Bojanić.

Ljiljana Habjanović Đurović je učenicima na nagovor svog sina koji je bio prisutan prenela zanimljiva opažanja kako je vaspitavala svog sina Hadži Aleksandra Đurovića, danas reditelja koji je režirao dokumentarni film Raspeto Kosovo. Rekla mu je da mora da zna nacionalnu književnost, nacionalnu istoriju i nacionalnu tradiciju jer je to temelj svakog čovka. Zanimljivo je bilo kada je prenela i deo kada je dobila ponudu prijatelja da Aleksandra školuje u inostranstvu, tada je rekla da će u našoj školi Aleksandar naučiti i ko je bila kraljica Katarina i ko je Henri 8 i zašto amerikanci slave Dan zahvalnosti i ko je bio general Grant ali neće naučiti ko je bio knez Lazar i kneginja Milica.

“Za svako obrazovanje u inostranstvu postoji vreme ali tek onda kada je dete nacionalno formirano, prenosi Đorđe Bojanić.

“Dokumentarni film možete pogledati preko jutjuba, a verovatno biće prikazan i na TV Hram.
Ovo je način da se izađe iz klasičnog šablona i učionice bar kroz dodatnu nastavu i kako istorija i veronauka mogu da budu i zanimljivi predmeti za učenike, a učenici ove trenutke zauvek pamte, kao i učenici koji će ovo gledati i iz toga nešto naučiti.U toku je i snimanje dokumentarnog filma o Grofu Savi Vladislaviću, kaže Đorđe Bojanić koji se zahvaljuje igumanu manastira Sv. Roman eromonahu Damaskinu na srdačnom prijemu i saradnji.

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.