Dani banice okupljaju ovog vikenda 300 takmičara

Turistička organizacija Bele Palanke, kao i ranijih godina, organizovaće Gastro-turističku manifestaciju „Dani banice 2017“ u periodu od 11. do 13. avgusta u belopalanačkom parku „Vrelo“.

Želja organizatora je da ovom manifestacijom doprinese očuvanju tradicije ovog kraja i stare kulinarske recepte naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno, ali i da ponudi brojnim posetiocima dobru zabavu.
Ove godine će manifestacija okupiti rekordnih 300 takmičara iz nekoliko zemalja i više hiljada posetioca.

U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagade za tri najbolje banice u sve četiri kategorije (slana tradicionalna, slatka tredicionalna, integralna i kreativna), najlepše aranžiran sto. Stručni žiri će činiti predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Srbije, Bugarske i Rumunije. Promoter manifestacije je Nenad Gladić – Lepi Brka (emisija „Gastro nomad“ – RTS).
Pored takmičarskog dela biće priređen i revijalni deo u kome će se na svojim štandovima predstaviti lokalne turističke organizacije sa svojim ponudama, ali i brojna udruženja, zanatalije, suvenir šopovi, privatni preduzetnici i pojedinci. U okviru revijalnog dela posetioci će imati priliku da uzmu učešća u radionici izrade banica, „Dečjoj olimpijadi u izradi banice“ ali i da probaju specijalitete ovog kraja: jela od belopalanačke paprike „vrtke“, izviđački pasulj, lovačku mućakalicu, golubarsku mućkalicu, ribarski kolić itd. Poslednjeg dana manifestacije biće služena i „džinovska banica“ pripremljena od strane prošlogodišnjeg pobednika manifestacije.

Sve tri večeri održavanja manifestacije biće praćene kulturno umetničkim programom i to: Folklorni ansambli iz Bugarske i Srbije (petak) na letnjoj pozornici na Vrelu i koncerti Zorice Brunclik (subota) i koncert Dejana Petrovića i Big Benda (nedelja) u na velikoj bini u centru grada.

 

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.