Cerjanska pećina dobija Centar za posetioce

Udruženim snagama Niš, Sofija i Montana uz podršku Evrospke Unije uveliko rade na izgradnji Vizitorskog centra u blizini Cerjanske pećine. Objekat se prostire na 250 kvadrata a njegova vrednost je više od pola miliona evra.
U sklopu Centra predviđene su izložbene prostorije, kafić ali i prostorije za boravak spaleologa. Prema rečima učesnika u ovom poduhvatu Centra će predstavljati „kapiju“, odnosno ulaz zaštićeno područje. Cerjanska pećina nalazi se na 14 kilometara od Niša i istraženo je više od 7 kilometara.Ovo prirodno dobro je bilo gotovo nedostupno za posetioce zbog loših saobraćajnica. Paralelno sa izgradnjom objekta urađeno je i dva kilometara puta a u toku su radovi na dobijanje električne energije.
“Postoji interesovanje turista za Cerjansku pećinu ali moramo im ponuditi i neke sadržaje. Ulazak u pećinu zahteva posebnu opremu i prisustvo vodiča ali priroda, blizina Kameničkog visa i Čegra čine lepu celinu, kaže Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša koja je vodeći partner u ovom projektu.
Rosica Sečkova predstavnik udruženja “Love and Light” iz Montane kaže da će Cerjanska pećina postati deo turističke ponude njenih zemljaka ali i da je dragocena za istraživače i turiste.

“Predviđeno je da se prekogranični uticaj projekta ostvari kroz zajedničke aktivnosti za razvoj turizma i turističkih aktivnosti u obe opštine i poveća turistički potencijal u prekograničnoj regiji pokrivenoj projektom. Projekat doprinosi modernizaciji turističke infrastrukture u Sofiji i Nišu pospešuje poboljšanje već postojeće saradnje i razvoj održivih veza u prekograničnoj (CBC) regiji, kazala je Sečkova.
Pećinom gazduje Direkcija za izgradnju a Slaviša Petrović zadužen za ovaj kompleks napominje da je cena ulaznice trenutno 2500 dinara sa opremom i vodičem.

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.