Biljke meda vredne – Koje biljke uzgajati tokom cele godine?

Ukoliko želite da vaše pčele tokom cele godine imaju sigurnu pašu, donosimo predlog koje biljke da uzgajate.

Priča o tome koliko su pčele ugrožene, već je poznata, ali ideja za rešenje ovog problem nikada nije na odmet. Tako se na Pinterestu pojavila zanimljiva grafika, pod nazivom „Sačuvajte pčele uzgajajući ove biljke“. Donosimo vam i objašnjenje za nekoliko njih – zašto?

Lavanda
Lavanda je veoma poželjna kao meonosna biljka. Cveta od juna do avgusta, u vreme kada je redukovan izbor vrsta za pašu. Po izlučenom nektaru, lavanda se nalazi u šestoj kategoriji, sa prinosom od preko 500 kg/ha meda. Ovakav med je aromatičan i lekovit, a kao hrana pčelama, poboljšava njihov imunitet.

Majčina dušica
Med koji j sakupljen u vrema cvetanja majline dušice je posebno na ceni. Pčele obožavaju ovu lekovitu i začinsku biljku, pa od nje prave redak, ali lekoviti med. On je tamnije boje, specifičnog mirisa i ukusa, koji j prijatno gorak. Majčina dušica cveta nakon bagremove paše, a može se naći od kraja juna do avgusta.

Žalfija
Žalfija cveta od maja do kraja jula, tokom 25 dana. Sa jednog hektara je moguće dobiti od 250-500 kg meda. Cvetovi su bogati nektarom i odlična su pčelinja paša, pa pčele rado svraćaju. Med osvežava, zbog velikog procenta C vitamina. Može da bude i svetle i tamne boje, a jedan je od vodećih za lečenje.

Morač
Ova biljka cveta od od jula do oktobra. Pčele privlači velikom produkcijom. To je posebno važno, jer pri kraju perioda cvetanja morača postoji mali broj medonosnih biljaka. Med je aromatičnog, slatkog ukusa.

Visibaba
U red prvih pšelinjih paša dolazi i ona sa visibaba, tokom februara. Sa njih pčele skupljaju prvi nektar i polen. Ovo veoma utiče na razvoj pčelinjih društava.

Šafran
Šafran cveta samo tokom marta, dve ili tri nedelje i omogućuje najraniju pašu. Međutim, pčelama više daje polena, nego nektara. Njegova sadnja se posebno preporučuje u zaštitinim pojasevima, pored puteva, vodosnabdevališta, u naseljenim mestima, na neiskorišćenim zemljištima ili u šumama.

Neven
Neven, osim nektara, daje i polen. Cveta od juna do oktobra. To je značajno za pčele, jer u ovo vreme teško pronalaze cvetni prah. Takođe je bitno da pčele u sušnim mesecima namire osiromašene zalihe. Neven je i jako antioksidacionog sredstvo, a to se povoljno odražava na zdravlje pčelinjeg društva.

 

Izvor: Agroklub

Foto: Pinterest

Takođe pročitajte

U Grčku sada možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.