Bicikl je čudna sprava jer miriše na slobodu

„Bicikl je jako čudna sprava, taj osećaj slobode i dodir daljine, kada sopstvenom snagom pređe sto, do bezmalo, juče, ogromnih kilometara, osvoje čoveka a da nije ni svestan da postaje zavisnik od jedne nove sreće, poručuje nam rekreativac Žarko Ristić (62) iz Niša koji je dokaz da nikada nije kasno da pokrenete sebe.

„Posle operacije karcinoma svaki put kada sednem na bicikl, iznova se osetim kao pobednik. Valjda i zato sam u zimu 2019. godine pred operaciju žuči najpre pitao hirurga hoću li ja moći da vozim bicikl na proleće. Bicikl mi pomaže da se ne predam i da otkrijem novog sebe i snagu za koju možda i većina od nas nije svesna da je poseduje, kaže Žarko koji je niškoj javnosti poznat kao novinar a prijatelji na društvenim mrežama otkrili su novog Žarka koji u propisnoj sportskoj opremi osvaja kilometre na biciklu. Pre 15 godina je operisao karcinom i tada nije mogao ni da predpostavi da će danas voditi ovako aktivan život ali desio mu se „poziv koji menja sve“

„Počeo sam sasvim neplanirano a tako je valjda sa svim pravim stvarima u životu. Pre par godina pozvao me prijatelj da idemo na leskovačku Roštiljijadu i ja sam pristao. Neposredno pre polaska saopštio mi je da ćemo ići biciklama. Meni je to zvučalo prilično smelo. Da se razumemo, od kako znam za sebe imam bicikl ali da krenem na put od pedesetak kilometara to mi je već bilo malo ekstremno. Moj lični „rekord“ je vožnja do Niške Banje, priseća se Žarko kako je postao rekreativac.

Kada se uverio da može ništa mu više nije bila granica i redovno obilazi okolna mesta a novi lični „rekord“ mu je vožnja do Đavolje varoši.

Ovim sportom može da se bavi svako jer ne zahteva preterani finansijski izdatak. Svako od nas ima negde zaboravljeni dvotočkaš i potrebno je samo da se usudimo. Doživljaj koji pruža vožnja bicikla je neopisiv jer ne samo da doprinosite svom fizičkom zdravlju nego uživate u krajolicima. Niko vas ne juri i možete zastati kad poželite, svratiti do lokalne prodavnice, popričati sa meštanima. Bicikl mi je pomogao da upoznam našu širu okolinu i zahvalan sam zbog toga. Biciklu trebamo biti zahvalni i zbog toga što nam pomaže da štititimo životnu sredninu jer ne doprinosi zagađenju Za mnoga mesta ne bi znao da postoje, iskren je Žarko koji primećuje da su u vrme korone mnogi počeli da voze bicikl i da je ovaj sport u ekspanziji.

Žarko ima poruku i molbu za putare i vozače automobila jer svaka rupa na putu kvari ugođaj vožnje bicikla a nepažljivi vozači mogu predstavljati i opasnost.

„Samo malo pažnje obratite na nas, to je sve što tražimo, veli Žarko.

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.