APOTEKAR KOJI JE LOVIO S KRALJEM MILANOM

Atila Okoličanji, Slovak iz Beča, u istoriji je zabeležen kao farmaceut koji je u Nišu otvorio prvu pravu apoteku, ali su ga Nišlije zaboravile.

Foto: Blic- Privatna arhiva

Zabeleženo je da je sahranjen 1911. u porti Pantelejmonske crkve u Nišu, ali njegov grob nema obeležje. Grupa Nišlija pokrenula je inicijativu da se pronađe i prigodno obeleži mesto na kome počiva prvi niški apotekar.

– Okoličanji je u Nišu otvorio apoteku 1879, samo godinu dana nakon oslobođenja grada od Turaka. On je bio prvi diplomirani farmaceut koji je, po nagovoru beogradskog apotekara Jovana Dilbera, došao u Niš. Zahvaljujući njemu stanovnici Niša su mogli da se leče po farmakopiji – knjizi recepata kakvu su koristili apotekari u Beču. Prvi niški apotekar je zaboravljen i neophodno je da se ispravi ta nepravda – kaže Dušan Senćanski, jedan od pokretača ove inicijative i autor monografije „Istorija apotekarstva Niša“.
Posle oslobođenja od Turaka, u Nišu je živelo 12.817 stanovnika, a u gradu su bile loše zdravstvene prilike jer su česte izbijale epidemije dizenterije i pegavog tifusa.

Foto: Blic

– U Nišu su postojale dve apoteke iz turskog vremena. Ali nisu to bile prave apoteke jer u njima nisu radili diplomirani farmaceuti. Ipak, vlasnici tih apoteka su bili mnogo zavidni što je Okoličanji otvorio apoteku. Sve su činili da mu odmognu. Tadašnje sanitetske vlasti su silom i uz represalije primorali te dve apoteke da budu u skladu sa zakonima Kneževine Srbije. Okoličanji je bio uzor dvema zatečenim apotekama. Za vreme njihovog pregleda iz kolegijalnih razloga Okoličanji je i jednoj i drugoj ponešto zajmio kako bi pred komisijom zadovoljile propisane uslove. Državni hemičar dr Šams je to primetio i nije hteo da im to prizna. On ih je i dalje strogo opominjao, štaviše i pretnjom, da će im se koncesija oduzeti i apoteke zatvoriti, sve dok nisu sve uredili – priča Senćanski.

Pošto nije imao materijal za prvu farmaceutsku radnju, posude mu je ustupio dilber.
Okoličanji je vrlo brzo postao priznat apotekar kod koga su se snabdevale sve državne i vojne ustanove, pa i sam dvor Obrenovića, koji je u Nišu boravio nekoliko meseci u godini.

– Farmaceut Okoličanji je stekao simpatije i poverenje i samog kneza, a kasnije kralja Milana. On je bio pozivan u dvor na prijeme i išao u lov s kraljem Milanom. Za svoj rad odlikovan je Takovskim krstom petog stepena. O njegovom radu 1898. izašao je izveštaj na naslovnoj strani „Srpskih novina“ – napominje on. Iako je Okoličanji jedva pristao da bude državni podanik Srbije, jedan od njegove trojice sinova postao je pukovnik u srpskoj vojsci.

– U Nišu je formirao porodicu i sa suprugom Irmom odgajao sinove. Dva sina su se odala farmaciji. Emil se oženio Desankom Ruvidić, prvom ženom iz Srbije koja je diplomirala farmaciju. Drugi sin Antonije postao je istaknuti borac na dobrobiti farmacije u građanstvu i u vojsci – ispričao je Senćanski.

Prva apoteka u Obrenovićevoj ulici

Atila Okoličanji je prvu apoteku otvorio u Obrenovićevoj, glavnoj ulici, na sadašnjem Trgu kralja Milana. Apoteka je bila smeštena u novoj zgradi sa parterom i spratom koju je sazidao Turčin, niški građanin. Nameštaj i posuđe mu je pozajmio beogradski apotekar Jovan Dilber.

Izvor: Blic-Vesna Torović
Foto: Blic-Privatna Arhiva

Takođe pročitajte

Dani banice po 18.put u Beloj Palanci

Manifestacija “Dani banice” ove godine održava se 18. put od 9. do 11. avgusta u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.