17 horova iz 12 zemalja na Međunarodnom festivalu duhovne muzike “Muzički edikt” u Nišu

U niškom Sabornom hramu Silaska Svetog duha na Apostole i na platou ispred Svetosavskog doma od 4. do 7. juna  održaće se osmi Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“.

U toku četiri festivalske večeri, publika će imati priliku da čuje raznovrstan muzički program u izvođenju sedamnaest horova iz dvanaest zemalja, Srbije i inostranstva kao i domaćina i organizatora Niške crkvene pevačke družine “Branko” (NCPD “Branko”).

Horovi iz Srbije, Španije, Italije, Nemačke, Palestine, Indije, Rumunije, Crne Gore, Vatikana, Republike Srpske, Poljske, Severne Makedonije predstaviće izvođenjem, svoju duhovnu i svetovnu nacionalnu tradiciju.

Pored izvođenja Betovenove “Fantazije”, veliko intersovanje muzičke javnosti je izazvao dolazak hora “Sikstinske kapele” iz Vatikana, kao i nastup Eparhijskog hora kalkutskih škola iz Kalkute u Indiji (Anglikanska crkva).

Posebnost ovogodišnjeg festivala „Muzički edikt“ je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

Hor Radio televizije Srbije (RTS), imaće i samostalan nastup drugog dana festivala u niškom Sabornom hramu.

Poslednjeg dana festivala, pored domaćina, hora NCPD „Branko“ iz Niša, nastupiće hor Univerziteta u Varšavi, Srpsko crkveno pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja-Republika Srpska, Leskovačka crkvena družina „Branko“, i sa blagoslovom NJegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog G.G. Stefana, Kamerni hor Sveti Kliment Ohridski iz Skoplja-Severna Makedonija.

“Festival „Muzički edikt“, njegov sam naziv govori kojim putem smo krenuli, a put je jedan jedini, da postoji sloboda veroispovesti ljudi u čitavom svetu i da sve što diše slavi Gospoda. Zato želimo da ugostimo horske pevače sa svih krajeva, sa svih meridijana i Crkvena pevačka družina „Branko“, kao osnivač ovog festivala zajedno sa Eparhijom niškom, to radi dugi period i veoma studiozno“, poručila je direktor festivala Sara Cincarević i dodala da se Festival razlikuje od drugih, zato to što svi učesnici hora „Branko“ učestvuju dobrovoljno, volonterski.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila da je ponosna na entuzijazam organizatora, jer ovaj festival izdvaja Niš od drugih gradova.

“Posebno sam prijatno iznenađena što je sam Vatikan dao saglasnost za nastup hora Sikstinske kapele u našem gradu.Nama je ovih dana potrebno više sabornosti, više želje da pokažemo to zajedništvo, a zahvaljujući „Muzičkom ediktu“, ne samo ove godine, već svih ranijih godina, možemo da uživamo u lepoti različitosti učesnika festivala. Svi će oni dati doprinos „Muzičkom ediktu“, ali videćemo po čemu smo različiti a šta je to što nas spaja. U rodnom gradu cara Konstantina, posle gradske slave, festival „Muzički edikt“ otvora vrata mnogim horovima, koji će doći i verujem poneti lepe utiske iz našeg grada“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski i dodala, da će Grad Niš još više ulagati u „Muzički edikt“, kako bi program bio još kvalitetniji i masovniji narednih godina.

“Festival „Muzički edikt“ je vrsta međunarodne saradnje, ali i saradnje muzičkih institucija u našoj zemlji. Tako svečano otvaranje predstavlja saradnju Niške crkvene pevačke družine „Branko“, kao domaćina, Fakulteta umetnosti iz Niša, koji pored svog hora doprinosi i kroz soliste (cela katedra za solo pevanja FU NIŠ), koji će učestvovati u izvođenju Betovenove „Fantazije“. Takođe, sarađujemo i sa muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije (RTS), koja će u ovom otvaranju učestvovati kroz hor, a međunarodna saradnja se uspostavlja i sa Filharmonijom Severne Makedonije“, kazao je Hadži Jakov Milutinović, dirigent.

U toku četiri dana trajanja festivala očekuje se oko 800 gostiju-učesnika i više hiljada posetilaca.

Takođe pročitajte

Ljutenica, sprža i ajvar – favoriti na Sajmu u Kavali

Na štandu PKS – RPK Leskovac, privrednici iz Srbije imali su prilike da predstave svoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.