„Znam šta se dešava u dušama žena“

„Možda ja nisam najbolji pisac, ali je istina da sam najčitaniji pisac savremenih romana a tajna je u tome što pišem ono što se sad dešava u dušama žena“, kaže autorka emisije „Balkanskom ulicom“ i književnica Vesna Dedić.

Posle hit romana „Pola duse“, „Zagrli me“, „Zauvek u srcu“  Vesna Dedić sredinom maja izdala je roman„Ničija“. Kritičari znaju da ospore književnu vrednost njenih knjiga ali su kod čitalačke publike, pogotovo ženske veoma popularne. O tome svedoče i veoma posećene književne večeri koje je autorka imala širom juga Srbije.

„ Svaki roman je nastao kao rezultat razgovora sa čitateljkama na promocijama, jer mnogo komuniciram sa njima i u svakom trenutku kao novinar ili kao pisac znam sta to muči žene na ovim prostorima. Možda ja nisam najbolji pisac, ali je istina da sam najčitaniji pisac savremenih romana, tajna je upravo u tome sto pisem ono sto se sad dešava u dusama žena“.

vesna dedicOna ne krije da  je emotivno vezana za likove svojih romana iako su svi izmišljeni.

„Kada sa nekima provedete godinu, dve, pa makar to bio izmisljen junak priče, onda priča bude stvarna, pa junakinje mojih romana budu stvarne za mene. Emotivno proživljavam sve ono kroz šta prolaze moje junakinje, možda to i ne zvuči najpametnije, ali tako je. S jedne strane smatram da je to predivan osećaj, s druge strane dosta je teško što se tiče privatnog života. Mnogo puta sam sebe uhvatila da se nalazim u liku svoje junakinje i ono sto ona proživljava a onda shvatim da to nema veze sa mojim trenutnim raspoloženjem. One su deo mene, ali samo dok pišem.Verujte, ja ne mogu da prepričam nijedan svoj roman“.

Vesna ne beži od muških likova, čak ih opisuje i kako vole i pate. I misli da je bolja  u slikanju muških karaktera pre nego ženskih.

„Obično žene kažu da pronalaze svoj život u mojim romanima, ali uvek i dodatak da pronalaze muškarce koje vole. Pišem roman sa željom da se svaka žena pronađe u njemu dok čita, ma koliko to zvuči licimerno. Sa romanom „Ničija “ mi se desilo , što me negde kao ženu porazilo, da deo žena pronađe svoju priču, ali nisam očekivala da se baš sve pronađu. Pošto su se sve pronasle, znači da žene u Srbiji bez obzira koliko imaju i šta rade, da li su uspešne ili ne, da li su trenutno beskrajno tužne ili srećne, one se osećaju iskorišćene u svakom smislu. To je iskustvo iz moje komunikacije sa čitateljkama, nakon izdanja ovog romana“.

 

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici 29. Internacionalnih horskih svečanosti

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.