subota , 4 februara 2023

Treća generacija branitelja i braniteljki ljudskih prava

U okviru programa “Branitelji i braniteljke ljudskih i manjinskih prava u Srbiji” održan seminar za mlade pravnike osnovnih, master i doktorskih studija kao i diplomiranih pravnika i mladih advokata.Organizator događaja je Institut za evropske poslove uz podršku Američke ambasade u Srbiji.

sonja-georgijeva-nisProgram koji su prošli na obuci, mladi pravnici, sadržao je različite etape. Sudeći po rečima studentkinje četvrte godine Pravnog fakulteta u Nišu, Sonje Georgijeve, agenda je bila sveobuhvatna, mobilna i na njenom praćenju I realizaciji se radilo i po 12 sati dnevno.

“Potrebno je bilo mnogo koncentracije, znanja o problematici, aktivno učestvovanje i aktivno slušanje, jer nije lako graditi tolerantno društvo koje poštuje različitost. Svako zaslužuje ne jednaku, već pravičnu šansu i mogućnost.”

Teme na koje se stavio poseban akcenat tiče se ljudskih prava: zašto nam je to važno, razumevanje ljudskih prava, povreda prava, žrtve kršenja,diskriminacija, individualna i kolektivna prava, međunarodno-pravna zaštita manjina – praksa, zaštita manjina u Srbiji, prava Roma i LGBT zajednice,  ljudska prava u sukobu…

Sa svojim kolegom VladomStanković, Sonja je predstavnica grada Niša u trećoj generaciji. Ona još dodaje da je osim predavanja bilo radionica, diskusija učesnika i učesnica sa univerzitetskim profesorima, predavačima, predstavnika organizacije civilnog društva, Forum teatar kao i obilasci institucija od značaja za zaštitu prava manjina.za-magazinsana-3

Posete su bile organizovane upravo u onim institucijama kojima je u delokrugu nadležnosti zaštita ljudskih prava, kao što je Višu sud u Nišu, Zaštitnica građana grada Niša, ali su bile posete i Skupštini grada Niša kao i logoru na Crvenomkrstu. Upoznavanje sa radom institucija i dobijanje adekvatnih odgovora o načinima I metodamakojima prevazilaze poteškoće i izazove u radu je ono to nam nažalost teoretsko znanje ne može pružiti, ali ovom obukom nismo bili uskraćeni tog praktičnog saznanja, istakla je studentkinja Sonja Georgijeva.

Prvi deo obuke se organizovao od 6. do 11.decembra u hotelu Aleksandar u Nišu, a branitelji i braniteljke na ovoj obuci ostaju do februara meseca.

“Za to vreme kako, kaže buduća pravnica Sonja pozabaviće se pitanjima i rešavanjem nekih od problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u Nišu. Takođe, ističe da joj je posebna čast i zadovoljstvo što ima prilike da u kombinaciji teorije stečene redovnim studiranjem i prakse kao van fakultetske aktivnosti, svojom energijom i entuzijazmom može da da bar mali deo sebe, svog vremena, jer osećaj da je nekome pomogla je osećaj koji se ne može nikakvim materijalnim sredstvom zameniti niti opisati.

 

Takođe pročitajte

Besplatne projekcije filmova u Кulturnom centru Vlasotince

Posetioci vlasotinačkog bioskopa, od četvrtka 2.februara, moći će da uživaju u filmskim projekcijama reprodukovanim na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.