četvrtak , 19 maja 2022

Terapija uz asistenciju konja korisnija je od bilo kog leka

Konj je jedina životinja koja se trodimenzionalno kreće napred, nazad i u stranu, gde se sa konjskih leđa prenosi od 90 do 110 impulsa u minutu koji stimulativno deluju na sva čula u organizmu.

Pre par godina je pojava primene hipnorehabititacije u Srbiji na teritoriji Beograda i Novog Sada pokazala pozitivan rezultat. Hiporehabilitacija predstavlja specifičnu integraciju fizikalne terapije, psihoterapije, socioterapije uz dopunu defektološkim tretmanima kod osoba kod kojih je to indikovano. To je terapija koja se izvodi pomoću konja gde se konj koristi kao terapeutsko sredstvo.

Korisnici edukacijsko rehabilitacijskog programa hiporehabilitacije su, pre svega, osobe sa invaliditetom. Ovaj program se najčešće organizuje za decu sa Daunovim sindromom, autističnu decu, decu sa ADHD sindomom (pojačanom hiperaktivnočću) i decu sa lakom mentalnom zaostalošću u razvoju. Ono što je veoma važno je, da je i porodica ili staratelj učesnik u celokupnom programu, kroz savetodavni rad sa psiholozima i defektolozima.

Ova terapija se primenjuje tako što se najpre prikupi kompletna medicinska dokumentacija, anamneza, heteroanamneza kao i dijagnoze, osobe koja se uključuje u program. Imajući u vidu razvojne specifičnosti dece i mladih, nužno je programe tretmana primeriti razvojnim karakteristikama korisnika. Uzrast dece i stepen invaliditeta su polazne osnove za uključivanje u jedan od vidova hiporehabilitacije.

Hipoterapija je fizioterapija uz pomoć konja, kao i terapija za stimulaciju govora. Konj ovde služi kao terapijsko sredstvo za prenos kretanja u koraku. Kroz hipoterapiju osoba se dovodi u stanje duboke mišićne relaksacije kroz vežbe koje se uz pomoć terapeuta izvode na samom konju, gde se maksimalno koriste trodimenzionalni pokreti konja, njegova energija i toplota. Direktno se utiče na stimulaciju malog mozga, centra za ravnotežu, mobilišu se karlični i vratni mišići, uspostavlja se kontrola glava – telo i maksimalno se aktiviraju mišići šake koji pod uticajem nervnih impulsa formiraju i stimulišu govorne zone u mozgu, a samim tim se pospešuje emocionalni i intelektualni razvoj. Pokretom otkrivamo svet i sebe u njemu. Otkrivamo postojanje nas samih. Mišić i pokret svojom aktivnošću ostvaruju kretanje i komunikaciju. Osećaj da se ovakva aktivnost ne izvodi u zatvorenom prostoru i na strunjaci, već u prijatnoj sredini, na otvorenom u osobi proizvodi osećaj prijatnosti i rasterećenosti.

Kada se osoba dovede u stanje duboke mišićne relaksacije tretman ima najviše efekta. Osoba brže i bolje usvaja sve verbalne zahteve, sve što se radi u toku terapije se verbalizuje traži se povratna komunikacija gde se stimuliše ekspresivni govor, širi neverbalna komunikacija, javlja se mimika koja iznosi sadržaj misli, emocija, razumevanja. Grade se pokreti gestikulacije pri govoru i komunikaciji. Formiranje važnih govornih zona u mozgu ostvaruje se pod uticajem nervnih impulsa prstiju ruku (što su prsti aktivniji to se bolje ostvaruje njegov govorni, emocionalni i intelektualni razvoj). Jednostavni pokreti prstiju pomažu uklanjanju napetosti ne samo u rukama već i u govornim organima, u usnama i jeziku. U toku primene ove terapije na decu, sa svakim detetom se radi individualni program u zavisnosti od henikepa i onda se kreće sa vežbama. Specifičnost trodimenzionalnog kretanja konja je odlično sredstvo za lečenje osoba sa neuromotornim i senzornim disfunkcijama. Porodica se trudi da osobi sa invaliditetom pruži niz terapijskih procedura sa ciljem olakšanja funkcionisanja u socijalnom okruženju, sve je to u redu, ali jedinstveno prirodno okruženje i druženje sa životinjama, gde se kroz igru i rekreaciju postižu rezultati, jeste ono što ono što ovaj vid terapije čini jedinstvenom u odnosu na druge!

Smatra se da su konji tako dobri ”psiholozi” jer su tokom hiljada godina domestikacije prihvatili ljude. Do sada se znalo da su sredstva pomoću kojih konj čita ljudske emocije, dodir i glas. Zaključeno je da konj može analizirati ljudske emocije prema izrazu lica. Rezultati su pokazali da konji automatski razlikuju izraze facijalne ekspresije i njihovo značenje. Kako god nastala sposobnost čitanja izraza lica verovatno je između ostalog i ona odgovorna za tako dobar terapeutski, pa čak i spiritualni efekat koji konji imaju na ljude!“

  Preporučljivo je kako roditeljima koji planiraju da provedu kvalitetno slobodno vreme sa svojom decom tako i svakom od nas, da slobodno vreme provedu u nekom prirodnom okruženju u prisustvo konja, koji imaju neverovatnu empatiju, ono što je izvesno ulepšaće vam dan i smanjiti svakodnevne stresove današnjice.

Meri Nešić, master klinički psiholog

 

 

Takođe pročitajte

DokTok – razgovor koji leči

Platforma za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok pokrenula je u aprilu kampanju “Razgovor koji leči” u saradnji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.