četvrtak , 19 maja 2022

Mrkonjski vis – nova turistička destinacija opštine Medveđa

Mrkonjski vis je najviši vrh u opštini Medveđa i predstavlja novu turističku destinaciju pa su upošljenici Turističke organizacije opštine Medveđa ovih dana postavili prve rukohvate trasom puta ka ovom visu, kako bi šetnja turistima bila što bezbednija.
Mrkonjski vis je vulkanska kupa koja se nalazi južno od Tulara, u izvorišnom delu reke Jablanice. Visina kupe iznosi 1070 ṃ.
Predsenik opštine Medveđa Nebojša Arsić, koji je obišao Mrkonjski vis, izražava nadu da će pored Sijarinske Banje, koja je nosilac turističke ponude opštine Medveđa, preko vodopada u selu Petrilje, koji je od nedavno u turističkoj ponudi, i Mrkonjsi vis biti atraktivan za posete turista.
Po geološkom sastavu, vulkanska kupa Mrkonjskog je od trahita. Trahit spada u intermedijarne magmatske stene, u grupu sijenita i trahita. Ove stene karakteriše sadržaj SiO2 od 66-52 %.

Mrkonjski vis predstavlja stari dajk koji je ispran erozionim i denudacionim procesima, i zato izgleda mlađe od zasečene površi u kristalastim škriljcima u kojima se nalazi. Mrkonjski vis nalazi se u izvorišnom delu reke Jablanice tako da ona samim tim predstavlja najbitniji vodotok u njegovoj blizini.

Takođe pročitajte

Besplatan program Nišvila za „Noć muzeja 2022“

Nišville jazz festival će tradicionalno i ove godine obeležiti manifestaciju „Noć muzeja 2022“ u sredu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.