sreda , 28 oktobra 2020

Dani gljiva u Vlasotincu od 28. do 30.septembra

DG “Rujnica”  od 28.  do 30.septembra organizuje manifestaciju “DANI GLjIVA U VLASOTINCU” gde će okupiti društva saveza i sve zainteresovane ljubitelje gljiva i prirode iz zemlje i očekuju se gosti iz Hrvatske i Grčke . 
Gljivarsko društvo”Rujnica” osnovano je prošle godine ali već beleži značajne uspehe jer su osnivači društva  i pre osnivanja bili aktivni učesnici na raznim manifestacijama,predavanjima,izložbama i kursevima koji su se organizovali na teritoriji cele Srbije.

Predsednica Društva Sunčica Mitrović kaže da su ciljevi “Rujnice” bavljenje mikologijom kao naučnom delatnošću,unapređivanje mikologije u Srbiji , očuvanje i zastita gljiva na prostoru Srbije, ali i u globalnim razmerama, unapređivanje zaštite životne sredine, edukacija građana…

Posebno edukacija dece i mladih o značaju gljiva kao prirodnom resursu, organizovanje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja i stanista sa gljivama, kao i javno zalaganje za promenu navika u pogledu pravilnog korišćenja i ocuvanja prirodnih stanista gljiva.
Članovi društva su u većini prosvetni radnici (učitelji,vaspitači,profesori biologije i geografije,stranih jezika…) što smatramo kao jedan veliki plus jer nam je jedan od glavnih ciljeva rad sa decom. Ovo mlado društvo broji 24(punoletnih) članova i u svoje redove kao najbitnije izdvaja decu uzrasta od 4 do 15 godina(12). Dva člana društva su polaganjem ispita pred komisijom koju su činili ugledni profesori ,a u organizaciji MGS (Mikološko gljivarski savez)Srbije,2017.godine polozili i stekli zvanje GLjIVAR čime su se obavezali da edukuju građane i vrše trijažu gljiva u cilju smanjenja trovanja, navodi Sunčica.

U prvoj godini svog postojanja GD” Rujnica” je organizovala vise radionica u osnovnim školama opštine Vlasotince, sa mini izložbama za učenike. Članovi društva su aktivno učestvovali na svim gljivaeskim manifestacijama u Srbiji , a u organizaciji drustva koja su clanice MGS Srbije čiji je član i GD Rujnica. U osnovnoj školi” B. Miljković” u Gornjem Prisjanu uz podršku direktora i svih zaposlenih osnovana je gljivarska sekcija koja je dala velike rezultate u edukaciji ne samo učenika već i njihovih roditelja kojima je jedan od izvora prihoda komercijalno sakupljanje gljiva. 2018.godine kao jedno od aktivnijih društva članovi društva su bili u sastavu delegacije ispred MGSS-a na susretima gljivara u Hrvatskoj i Grčkoj sa čijim savezima MGSS ima potpisan sporazum o saradnji.Avgusta 2018. GD” Rujnica” je bilo domaćin delegacije Hrvatskog mikološkog saveza kojima je predstavila svoj rad ,planirane aktivnosti i turistički promovisalo Vlasotince.

Petak 28.9.2018.
• Okupljanje i smestaj u popodnevnim casovima.
• 20 h Večera
Subota 29.9.2018.
• 8h Prijavljivanje učesnika i doručak
• 9h Odlazak na teren
• 13h Ručak
• 16h Determinacija prikupnjenih gljiva i aktivnost TO Vlasotince
• 18h predavanje o lekovitosti gljiva
• 20 h Svečana večera
Nedelja 30.9.2018.
• 9h Doručak
• 10h Aktivnost TO Vlasotince
• 12h Izlozba gljiva
• 16h Zatvaranje manifestacije

Takođe pročitajte

“Ulažite u sebe svaki dan” – Miloš Ristić iz kompanije Better Collective

Šta je veb programiranje? Koji programski jezici se najčešće koriste u WordPress timu i kako …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.