Zoran Živković laureat književne nagrade “RAMONDA SERBIKA”

Srpski i svetski pisac, esejista, prevodilac, izdavač, urednik, scenarista i profesor dr Zoran Živković laureat nagrade „Ramonda serbika“ za 2023. godinu

Nagrada Ramonda serbika za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu Zoranu Živkoviću. Ove godine nagrada se dodeljuje po 28. put.
Svečanost povodom uručenja nagrade biće upriličena u živopisnim predelima Sićevačke klisure na otvaranju 32. Međunarodne književne kolonije Sićevo, koja se održava od 12. do 17. septembra pod pokroviteljstvom Grada Niša, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u organizaciji Niškog kulturnog centra.
Programski savet kolonije imenovao je tročlani žiri za dodelu nagrade Ramonda serbika u kojem su pored Gorana Petrovića, prošlogodišnjeg laureata i Dejan Stojiljković i Prof. dr Dejan Milutinović.
U obrazloženju ovogodišnji žiri navodi:
„Jednoglasnom odlukom žirija Književne kolonije Sićevo, nagrada „Ramonda serbika“ za 2023. godinu za celokupno književno-naučno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kulturi dodeljuje se piscu, esejisti, prevodiocu, izdavaču, uredniku, scenaristi, profesoru dr Zoranu Živkoviću.
Baveći se (naučnom) fantastikom, Živković ostvaruje monumentalni opus, čija se sveobuhvatnost ogleda kako u literaturi (književno stvaralaštvo, istraživački i urednički rad, prevođenje), tako i u drugim medijima (film i televizija). Zoran Živković je postavio ne samo temelje SF-a u srpskoj kulturi, već i stvorio dela koja danas spadaju u klasike ovog žanra svetske književnosti. O tome najbolje govori činjenica da je objavljeno 117 stranih izdanja njegovih knjiga, na dvadeset jezika, što ga svrstava u kategoriju naših najprevođenijih živih pisaca.“
Međunarodna književna kolonija Sićevo je najstarija takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. NJen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u selu Sićevu u blizini Niša.

Više o Zoranu Živkoviću:
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Zoran_Živković_(pisac) i na zvaničnom sajtu: www.zoranzivkovic.com
Više o Književnoj koloniji Sićevo i nagradi „Ramonda serbika“:
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Književna_kolonija_Sićevo#Nagrada_„Ramonda_serbika”

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.