qrf

„Znanjem do posla“ – za lakše zapošljavanje mladih

Lokalna samouprava Svilajnac i projekat „Znanjem do posla“ (E2E) kao partnerstvo vlada – Švajcarske i Srbije, danas su u okviru Regionalnog sajma zapošljavanja potpisali Sporazum o saradnji, kojim će se omogućiti lakše zapošljavanje mladih.

Cilj je da se kroz organizaciju obuka na radnom mestu kod poslodavaca sa područja Svilajnca poveća zaposlenost, a da mladi učenjem kroz rad, steknu neophodna znanja i veštine da brže i lakše nađu posao.

Od 2016. godine projekat „Znanjem do posla“ pomaže kompanijama da pronađu kvalifikovane zaposlene, a mladima da nađu dobar posao. Do sada je obuke na radnom mestu kroz 127 projekat prošlo 1.678 mladih, a više od 75% mladih se odmah zaposlilo. U obukama su učestvovale 132 kompanije i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva. Ovaj projekat je od 20. aprila otvorio novi javni poziv za poslodavce „Zaposleni po meri vašeg biznisa“.

„Osmogodišnji švajcarsko-srpski projekat „Znanjem do posla“ nastao je u želji da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih u Srbiji na osnovu potreba tržišta rada. Zajednički na tome radimo sa Vladom Srbije, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama. Želimo da utičemo na modernizaciju zapošljavanja mladih, da učenjem kroz rad steknu veštine koje se traže na tržištu rada. Saradnja sa lokalnom samoupravom je ključna, jer samo zajedničkim snagama možemo pronaći i poslodavce kojima su potrebni dobri kadrovi, a i mlade koji su spremni da uče i razvijaju svoje veštine. Dosadašnja praksa je pokazala da najveći broj polaznika obuka i nađe svoj novi posao. Današnji sporazum sa opštinom Svilajnac je značajan i po tome što smo ga potpisali tokom održavanja lokalnog sajma zapošljavanja, koji okuplja i poslodavce i mlade koji žele posao – rekao je Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla“.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je prilikom potpisivanja sporazuma da je ovo poseban dan za mlade ljude iz ove i okolnih opština, koji će, zahvaljujući Vladi Švajcarske i izuzetnom projektu nevladinog sektora, dobiti šansu da kroz obuku u lokalnim kompanijama steknu dragocena znanja, veštine i iskustva koja će im olakšati put do posla i pozvao lokalne kompanije da se uključe i ponude obuke mladima. – Nadam se da će mladi kroz ovakvu saradnju Opštine i projekta svoju karijeru započeti i ostati da rade u Svilajncu. Cilj nam je da podignemo zapošljivost mladih i motivišemo ih da građenjem karijere u svojoj opštini zajedno omogućimo ekonomski jači Svilajnac – izjavio je Milanović.

U četvrtom po redu pozivu, projekat „Znanjem do posla“ je pozvao kompanije koje žele da obuče mlade ljude koji nemaju posao, a omogućeno je osposobljavanje preko platforme za obuke na radnom mestu i pomoć u izboru, obukama i zapošljavanju novih radnika. Obuke su namenjene onima koji traže posao, sa posebnim naglaskom na mlade do 30 godina, ali ne isključujući ni druge potencijalne učesnike, naročito iz teško zapošlјivih grupa.

Programi obuke na radnom mestu biće organizovani u Mačvanskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Podunavskom, Moravičkom, Raškom, Šumadijskom, Pomoravskom, Rasinskom, Zaječarskom, Nišavskom i Pirotskom okrugu. Za ovaj poziv opredeljeno je 75 miliona dinara. Budžet za obuku biće rezultat zajedničkog finansiranja, gde poslodavci preduzetnici, mikro i male kompanije učestvuju sa minimum 30 odsto ukupnog budžeta, a kompanije srednje veličine i velike sa minimum 50 odsto ukupnog budžeta za obuku. U Kruševcu, Kragujevcu, Knjaževcu, Novom Pazaru, Pirotu,  Nišu, Požegi i Šapcu postoje partnerske organizacije. To su pilot zajednice projekta u kojima se testira švajcarski sistem upravljanja tržištem rada i prilagođava se specifičnostima Srbije.

Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u platformi za obuke na radnom mestu mogu da popune i podnesu svoje prijave elektronskim putem, preko SmartME aplikacije, ili da se obrate lokalnom partneru projekta koristeći podatke koji su dostupni na internet stranici projekta E2E. Smernice za one koji se prijavljuju, kao i obrasci prijava, mogu se preuzeti sa internet stranice projekta: www.znanjemdoposla.rs/.

Ukupna vrednost projekta je 28,7 miliona evra, a u fazi 2 Švajcarska i Srbija su nastavile da zajednički doprinose sprovođenju projekta, i to švajcarska Vlada sa 8,1 milion evra, a Vlada Srbije sa 4,5 miliona evra.

Takođe pročitajte

Pažljivo čuvajte lekove u vrelim danima

Većina lekova ne podnosi temperaturu višu od 25 stepeni Celzijusa, pa letnje vrućine zahtevaju poseban …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.