Znanje, plastenik i zemlja za mlade povrtare

Za mlade iz niškog kraja koji žele da se bave organskim uzgojom povrća organizuje se obuka na kojoj će dobiti savete stručnjaka, plastenik i zemljište.

Poziv važi za sve od 15 do 29 godina, a prijavljivanje za obuku traje do kraja meseca, kažu u Udruženju građana „Plant“ iz Niša koje je zajedno s Poljoprivrednom savetodavnom službom „Agrozem“ i Udruženjem „Građanska inicijativa za zapošljavanje“ raspisalo konkurs za obuku.

U udruženju „Plant“ kažu da će se u septembru održati teoretska obuka mladih o integralnoj i organskoj proizvodnji povrća, a uslediće praktična.

„Polaznicima koji budu najuspešniji u teoretskom delu, biće ustupljeno pola ara plastenika za proizvodnju rasada i dva ara zemlje na otvorenom za uzgoj povrća. Rasadnik i zemlja su u selu Gornja Toponica i polaznići će moći da ih koriste dve godine“, rekla je Dragana Vukadinović iz Udruženja „Plant“.

Mladi koji se budu prijavili na konkurs naučiće i kako da naprave poslovni plan, kako da osnuju poljoprivredno gazdinstvo, formiraju socijalno preduzeće ili zadrugu, kako da obezbede finansijsku podršku, a naučiće i kako da se udruže s drugim proizvođačima.

Vukadinović kaže da će oganizatori obuke nastojati da pronađu donatore koji će mladima kupiti plastenike kako bi oni mogli da nastave da se bave organskom proizvodnjom i posle isteka perioda od dve godine.

Sve informacije o konkursu i obuci mogu da se dobiju u svim srednjim školama grada Niša, u Centru za socijalni rad i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dok se prijave predaju Udruženju „Plant“, „Agrozemu“ i Udruženju „Građanska inicijativa za zapošljavanje“.

 

izvor BETA

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.