Tamara Vulić, Željko Ljubić i Dejan Ognjanović

“Zlatna macola” autoru najboljeg horor filma

Danas je u Javnoj biblioteci u Doljevcu održana konferencija za novinare na kojoj je javnosti predstavljen program Slaughter Horror i Slaughter Heavy Metal festivala koji se održavaju od 1. do 3. jula na prostoru nekadašnje doljevačke klanice.

Novinarima je tokom konferencije predstavljen izgled “Zlatne macole”, glavne nagrade koja će biti dodeljena autoru najboljeg horor filma, a emitovan je i kraći miks festivalske selekcije filmova. Nakon konferencije za štampu medijske ekipe su obišle festivalski prostor gde teku poslednje pripreme za početak festivala.

Medijima su se obratili predstavnik opštine Doljevac Bogi Mitić, direktor biblioteke, Tamara Vulić, ispred Turističke organizacije Opštine Doljevac, kao i kreatori programa Dejan Ognjanović, umetnički direktor horor festivala i Željko Ljubić, umetnički direktor hevi metal Slaughter festivala.

Dejan Ognjenović je između ostalog rekao da:

„Dobri, umetnički horor filmovi nisu eskapistički: oni su jedan oblik otvaranja očiju pred hororima naše egzistencije, ne samo socijalne, nego i psihičke, duhovne, metafizičke. Festival umetničkih horor filmova pokušaj je da odvojimo horor filmove konfrontacije od horor filmova eskapizma i prikažemo ih publici koja ih drugačije ne bi bila svesna, jer bi joj prošli ispod radara, zasenjeni onim hororima koji su marketinški glasnije, prominentnije plasirani na tržištu razbibrige…“

Željko LJubić je tokom izlaganja stavio fokus na činjenicu da je fuzija horora i hevi metala normalan sled okolnosti:

„Heavy metal je oduvek, od začetnika kao što je Black Sabbath, bio blizak hororu, primera je i previše, od monstrum-maskote Edija Iron Maidena pa do direktnih omaža horor piscu H. F. Lavkraftu u pesmama Iron Maidena, Metallice, Morbid Angela i bezbrojnih drugih. A nekadašnja klanica se pokazuje kao idealan prostor za tvrd zvuk.“

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Doljevac, a predsednik žirija Slaughter festivala je Alin Ludu Dumbrava, dugogodišnji direktor čuvenog Drakula festa u Rumuniji.

This slideshow requires JavaScript.

Tokom tri dana trajanja Slaughter festivala u Doljevcu, biće prikazano 20 filmova na tri bioskopska platna, a posetioci će imati priliku da pogledaju i na četvrtom bioskopu više kratkih ostvarenja izrađenih u 9D tehnici, kao i da isprate koncerte 12 hevi metal bendova koji nastupaju na dva nezavisna stejdža.

Poseban segment festivala biće tribina „Pola veka Leptirice – Horor u srpskoj kinematografiji“ koja se održava u Nišu u Deli prostoru, u subotu 2. jula sa početkom od 13 časova. Na tribini će učestvovati Jovan Ristić, direktor Festivala srpskog filma fantastike i ko-autor knjige Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike i dr Marko Pišev, pisac i predavač sa grupe za Etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a dr Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter horor festivala biće moderator ovog razgovora.

Ulaz na sve programe Slaughter festivala je slobodan, a za publiku iz Niša je organizovan besplatan prevoz svakog dana od 18 sati, sa parkinga Doma vojske Srbije, preko puta Narodnog pozorišta u Nišu, kao i povratak svake od večeri po zavšetku programa.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.