Život pod kirijom: prava i obaveze stanodavca i stanara

Većina nas je u nekom momentu u svom životu živela kao podstanar. Život “pod kirijom” uglavnom vezujemo za studentske dane, ali se ovakav način života neretko produži i na period nakon studiranja, pa čak i na vreme zasnivanja porodice.

Ako živimo i radimo u velikom gradu, jasno je da su cene stanova često izvan domašaja primanja prosečnog radnika, pa život u podstanarstvu predstavlja jedinu opciju. Mnogi kažu da upravo to iskustvo čini još slađim momenat kada konačno kročite u svoj stan. S druge strane, ima i onih kojima kupovina stana ili kuće ostaje nedosanjani san.

Ako trenutno živite kao podstanar, veoma je važno da se upoznate sa svojim pravima i obavezama. Posmatrano sa strane, uvek deluje da su prava i mišljenja stanodavca važnija od onih koja se vezuju za stanara, dok su obaveze stanara daleko brojnije i ozbiljnije. Međutim, u praksi bi prava trebalo da budu izjednačena, jer praktično proističu jedna iz drugih. Kako se nikada ne biste našli u situaciji da su vaša stanarska prava ugrožena, pre uzimanja stana u zakup, s budućim stanodavcem prođite kroz sva prava, pravila i obaveze. Tek kada utvrdite da se po svim pitanjima potpuno razumete, pravi je trenutak za sklapanje ugovora.

Useljenje

Pre useljenja, stanar bira stan i stanodavca i trebalo bi da proveri stanje vlasništva. Stanodavac najčešće traži i depozit u visini jedne kirije (ili po dogovoru). Svrha depozita je da se pokriju moguća zaduženja po kontu računa ili oštećenja nastala na imovini tokom boravka stanara u zakupljenom prostoru. Preporuka je da se stanje stana fotografiše pre useljenja novog stanara. Na taj način i stanodavac i stanar imaju neoborive dokaze stanja prostora pre useljenja i lako je “poravnati račune” prilikom iseljenja. U slučaju da postoje određena oštećenja ili zaduženja, stanodavac zadržava ceo ili deo depozita. Ako oštećenja i dazuženja nema, depozit se vraća stanaru u punom iznosu.
Život u stanu i plaćanje kirije i računa

Nakon useljenja započinje period zakupa – stanar ima pravo korišćenja prostora za život i obaveze plaćanja kirije i režija. Za vreme dok je stan u zakupu, stanodavac ima obavezu da stanara ne ometa u svakodnevnom životu.

Ukoliko stanar zakasni s plaćanjem kirije, stanodavac ima pravo otkazivanja ugovora. S druge strane, ako stanar izmiri sva svoja dugovanja u roku od 15 dana od dana prijema upozorenja, zadržava svoje pravo da živi u stanu. Ukoliko troškovi života u stanu nisu izmireni, stanodavac ima pravo na otkazivanje ugovora, bez obzira da li je kirija do datuma uredno plaćena.

Održavanje

Stanodavac ima pravo da od stanara uzima kiriju za život u nekretnini koja je u njegovom vlasništvu, međutim ima i obavezu održavanja prostora i pokrivanja popravki. Poslovi održavanja (kao što su farbanje, krečenje, zamena instalacija, parketa, sanitarija, kuhinjskih elemenata…) u nadležnosti su stanodavca. Ako se postigne takav dogovor, ili ako stanodavac ne odreaguje blagovremeno, stanar ima pravo da na sebe preuzme popravke u stanu, ali se za iznos popravke umanjuje kirija (ilil se dogovor postiže na neki drugi način).

Za sitne popravke i održavanja u stanu (zamena sijalica, ručica, šarki) zadužen je stanar. Pre nego što se stan zakupi, trebalo bi sa stanodavcem proći kroz sve stavke održavanja, kako biste bili sigurni da se razumete.

Materijalne i pravne mane stana

Stan koji izdaje je zapravo roba za čiji kvalitet stanodavac mora da garantuje. Izdavanjem stana u zakup i uzimanjem kirije, stanodavac garantuje da je prostor prilagođen za život i da nema nikakvih mana. Mane mogu biti materijalne i pravne.

Materijalne mane su sve one mane koje stanaru onemogućavaju normalan život u stanu, usled otežavajućih uslova: vlaga, slabo grejanje, nedostatak nameštaja koji je naveden u oglasu ili ugovoru… Čak i ako stanar nije primetio ove propuste prilikom inicijalnog pregleda stana, on ima pravo da se na njih požali i kasnije. Ukoliko je stanodavac bio upućen u mane stana, ali ih je skrivao od stanara, on će za njih i odgovarati.

Ako se mane u stanu ne mogu otkloniti u neko dogledno vreme, stanar ima pravo na raskid ugovora. Pri tome je stanodavac dužan da plati troškove neočekivane selidbe i više troškove stanovanja u nekom drugom stanu.

Ako se mane u stanu mogu otkloniti, stanar ima izbor: može da zahteva da se mane otklone u određenom roku ili da pristane da živi u prostoru, ali za smanjenu kiriju.

Pravne mane podrazumevaju situaciju kada postoji neko treće lice koje polaže pravo na stan. Može se desiti da to lice nije saglasno da se stan izda (iako je već izdat), ili se jednostavno useli u stan jer na njega polaže pravo. Stanar može da obavesti stanodavca o ovim manama, ako stanodavac prethodno nije upućen.

Ako pravo trećeg sasvim isključuje pravo stanara (npr. vanknjižni suvlasnik), ugovor se zakonski raskida, a stanar ima pravo na naknadu štete od svog stanodavca.

Ako pravo trećeg ograničava pravo stanara samo delimično, on ima izbor: pristanak na izmenjen način stanovanja uz smanjenje kirije ili raskid ugovora i naknada štete.

Iseljenje

Kod iseljenja se koriste fotografije stana koje su napravljene prilikom useljenja, kako bi se ustanovilo da li je došlo do određenih izmena ili oštećenja. Ukoliko oštećenja postoje, neophodno je utvrditi da li su nastala kao posledica: istrošenosti redovnom upotrebom ili amortizacije (dotrajalosti). Oštećenja nastala na ovaj način ne potpadaju pod odgovornost stanara.

Ako postoje druga oštećenja (odlomljeni delovi nameštaja…), stanodavac ima pravo da zahteva deo depozita ili iznos depozita u celosti (u zavisnosti od ozbiljnosti oštećenja).

Ukoliko se ustanovi da nema drugih oštećenja, stanodavac je dužan da depozit u punom iznosu vrati stanaru. Depozit se može iskoristiti i za plaćanje poslednje kirije ili poslednjih računa stanara, ako postoji takav dogovor.

Ako smatrate da su vaša prava stanara ili stanodavca ugrožena, savet je da se što pre obratite advokatu. Advokat će vas upoznati sa svim pravima i obavezama i predložiti vam naredne korake. Predlažemo i da se o svojim pravima informišete i pre nego što krenete u potragu za stanom jer ćete na taj način tačno znati na šta da obratite pažnju i kako da se zaštitite.

Takođe pročitajte

Kupovinu stana u izgradnji: Kako se zaštititi i iskoristiti povoljne uslove

Ukoliko se trenutno nalazite u potrazi za nekretninom, investiranje u zgradu koja je u fazi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.