Zimska obuka iz osnova tuniskog (avganistanskog) heklanja

Iako po nazivu deluje da je tunisko heklanje poreklom iz Tunisa, ne postoje nikakvi dokazi za to, pa je poreklo za sada nepoznato. Poznato je i kao avganistansko heklanje a ukoliko vam ručni rad „ide od ruke“ prijavite se za Zimsku obuku koju organizuje Jasminka Milinović iz Niša, predsednika udruženja „Rukotvorine Balkan“.

Postoje dokazi da se komadi radjeni ovom tehnikom pojavljuju u Evropi, kada i komadi izradjeni tradicionalnim heklanjem, sredinom devetnaestog veka.

„U suštini, ovo je veština koja je slična heklanju, ali koristi dugačku heklicu  sa stoperom na kraju (kao igla za pletenje) pod nazivom avganistanska kukica. Tunisko heklanje je, na svoj način, mešavina veštine heklanja i pletenja. Kod tuniskog heklanja, kao i kod tradicionalnog, započinje se heklanjem osnovnog reda – lanca, koji se kasnije nadogradjuje tako što svaka nova omča ostaje na igli. U sledećem redu se omče «skidaju» na odredjeni način, tako da se na kraju opet dodje do jedne omče. Za razliku od «običnog» heklanja, rad se ne okreće, već se igla pomera udesno – ulevo, bez okretanja. Zanimljivo je da se za kružno heklanje kod tuniskog, koriste igle sa kukicama na oba kraja i dve vunice, pojašnjava Jasminka ovu zanimljivu tehniku ručnog rada.

Korišćenjem veštine tuniskog heklanja, dobijaju se tkanine veoma zanimljive teksture, deblje od heklanog rada, a kombinacija raznih šema može da obezbedi veoma šarolik dijapazon predivnih zanimljivih mustri.

„S obzirom na debljinu i teksturu, ova se veština najviše koristi za izradu zimskih radova, a idealna je za izradu prekrivača tj. ćebadi, džempera, šalova, ogrtača i druge zimske garderobe.  Nije toliko pogodna za letnju garderobu. Tunisko heklanje je, za rad, nešto brže od tradicionalnog, a duplo brže od pletenja, pa ga često koriste oni nestrpljiviji, a u poslednje vreme ga mnogi žele izučiti, zbog promene, odnosno, kao dopunu tradicionalnim veštinama, preporučuje naša sagovornica.

Oni koji poznaju ovu veštinu, kažu da ona kombinuje ono najbolje iz tehnika heklanja i iz pletenja, a da radovi deluju kao da su tkani na razboju. Dakle – zanimljiva i izazovna veština, kako za one koji znaju tradicionalno heklanje i pletenje, tako i za one koji nemaju nikakvo predznanje, koji su tzv apsolutni početnici.

Takođe pročitajte

Kako „rukovati“  Rock ‘n’ Roll u novom romanu Ivana Bajovića Bajke

Sedam godina posle prvenca „Priručnik za Rock ‘n’ Roll“ Ivan Bajović Bajke objavio je drugi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.