Ženski marš u Nišu

U subotu 4. marta, sa početkom u 12h, sedam organizacija sa juga Srbije, članica mreže Žene protiv nasilja, održaće marš povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena.

Tatjana Nikolić iz Centra za devojke i Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit davaće izjave za medije u 12h na početku Tvrđavskog mosta, kod nove fontane (Trg kralja Milana).

Marš će započeti plesom uz pesmu „Break The Chain”, koji se svuda u svetu izvodi u okviru kampanje Jedna milijarda ustaje, koja je pokrenuta pre deset godina, kao reakcija na statistiku da jedna od tri žene u toku svog života doživi neki vid nasilja, što bi bila jedna milijarda žena. Zatim će se okupljene/i kretati ulicama Niša i nositi transparente sa porukama o ženskim radnim pravima, femicidu, silovanju, i drugim važnim temama.

Pozivamo Vas da dođete, pridružite nam se u maršu. Idemo zajedno korak po korak do društva u kojem se uvažavaju ženska ljudska prava! – kažu iz Centra

Mreža Žene protiv nasilja je nastala 2005. godine kao mreža ženskih, feminističkih organizacija koje se bave rešavanjem problema nasilja nad ženama sa osnovnim ciljem osnaživanja i povezivanja specijalističkih ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele nasilje. Mreža broji trideset organizacija iz cele Srbije koje su organizovane po regionima.

Centar za devojke je ženska nevladina organizacija iz Niša i jedna od članica mreže Žene protiv nasilja, registrovana 1998. godine u SUP-u kao udruženje građanki. Osnovana je na inicijativu dve volonterke SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja. Cilj je bio da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređenju njihovog položaja u društvu. Naša misija je osnaživanje dece, devojaka i žena kroz podršku, edukaciju, aktivizam i kreativnost.

Takođe pročitajte

NURDOR – Praznična radost puni kutija za hrabrost

Terapije malignih bolesti su često invazivne i iscrpljujuće. Kod dece svaka bol i neprijatnost izazivaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.