Zdrave navike uz zdravu ishranu

Stalno slusamo o tome šta je zdravo a šta nije kad je ishrana u pitanju. Ali retko se kaže da određena hrana za neke ljude deluje pozitivno na njihov organizam i psihu, dok na druge deluje negativno.

Pored toga, retko čujemo da je i način konzumiranja bitan kao i kad se šta konzumira, uzećemo med npr. Postoje ljudi koji su alergični na med i to 0,008 svetske populacije, pa kad bi neko vršio ispitivanje tog dela populacije, onda vam je logično da bi vas doveli u zabludu i tako jednu od najzdravijih i to prirodnih namirnica, proglasili nezdravom. Ali sama lekovitost meda je doprinela da ipak do takvih zabluda tokom ljudske istorije bude na minimum.
O medu se jos odavnina pisalo. Hipokrat je još u 4. veku nove ere pisao: ,,Med stvara toplotu, čisti rane i čireve i leči karankule’’. U prvoj medicinskoj knjizi na papirusu (1700.) spomenuti su mnogobrojni primeri o terapijskoj primeni meda: u internoj medicine, za hirurške zavoje, opekotine, čireve i kod upale oka.
U poređenju sa običnim šećerom med se ističe svojom lako svarljivošću, jer odmah po uzimanju iz želuca prelazi u krv bez ikakvih prethodnih izmena, za razliku od drugih šećera, koji kada se unesu u organizam najpre moraju biti pretvoreni u voćni i grozđani šećer kako bi ih, u tim prostijim oblicima, organizam mogao iskoristiti.

Med može biti tečan ali i fluktuisan, sto je veoma bitno znati jer je to jedan od elemenata koji ukazuju da je kristalisani (fluktuisan) med 100% prirodan proizvod, odn. da mu nije dodat šećer. Veoma je značajna njegova upotreba u apiterapiji. Jos pre nekoliko stotina godina, med se koristio u medicinske svrhe, tamo gde nije postojala konvencionalna medicina, kako bi lečili mnoge bolesti, kao sto su kašalj, groznica, angina, gastritis. Značajna je njegova primena i kod opekotina, jer zbog svoje hidroskopnosti moze da izvrši dehidraciju opekotine na koži.
Zahvaljujući pozitivnom dejstvu fruktoze i glukoze u medu, dolazi do poboljšanja ishrane moždanih ćelija i normalizuje se oksidacija i detoksikacija u organizmu. Fruktoza u medu deluje kao energetski izvor kod niza oboljenja: dijabetesa, ketoze, parenhimatoznih oboljenja jetre, srčanih oboljenja, postoperativnih stanja. Glukoza i fruktoza pozitivno deluju na nervni sistem, krvni pritisak, krvne sudove, poboljšanje ishrane srčanog mišića, poboljšanje razmene materija, dekompezacije srca, aritmije, hipertonije, kod edema koji nastaje usled poremećaja rada srca i jetre. Vitamini i minerali jos više pojačavaju njegova blagotvorna dejstva. Prisustvo kalijuma i natrijuma omogućava normalnu jonizaciju u organizmu i poboljšava rad nervnog sistema.
Ruska škola je zastupala gledište da med izuzetno dobro deluje na nervni sistem i varenje. ,,Med je materija koja se lako razlaže u crevima, a koja se potom, dospevajući u jetru, pretvara u glikogen’’. Poznato je da ukoliko ima dovoljno glikogena, masna degeneracija jetre nije moguća, zbog postojanja antagonizma koji je kod ove pojave dokazan.
Med ima mnogobrojna svojstva: anti-bakterijsko, anti-biotsko, antioksidantno, anti-karijesno, anti-inflamatorno, anti-mikrobno, bio-stimulativno, kurativno, depurativno, emulijentno, energetsko, imunostimulativno, imuno-supresivno, laksativno, nutritivno, anti-parazitsko, regerativno, kao stimulator anabolizma, stimulator regeneracije epitela, endotela i celijskih menbrana, tonikardicno, zaceljuje rane. Sve nas ovo navodi da med mora da bude uvršćen u redovnu ishranu svakog čoveka.
Prednosti meda nad drugim oblicima šećera: ne nadražuje zidove organa za varenje, brzo se i lako asimilira, brzo zadovoljava potrebu za energijom, sportistima omogućuje brzi oporavak, najlakši je za bubrege, ima prirodno i laksativno dejstvo, deluje smirujuće na organizam. Dnevna hranjiva doza za odraslog čoveka je od 60 grama pa do 100 grama podeljeno u nekoliko obroka. Deci i starijim osobama preporučuje se da svakog jutra, tokom zimskih meseci uzimaju supenu kašiku meda sa sokom od pola limuna, pre doručka, i to 30 minuta.
Praktičan savet: ,,Med se ne jede, med se pije’’.
Preporuka: Ujutru na prazan stomak umesto kafe, popijte čaj sa medom, limunom, cimetom i jabukovim sirćetom (ako vam jabukovo sirće ne smeta). Pa tek onda kafa.
Mnogi ljudi, naročito žene, koriste razne industrijske preparate i kozmetiku ne bi li im koza bila lepa i zdrava. A postiže se suprotan efekat. Med neverovatno dobro utice na kožu, bilo da pravite 20% rastvor meda u vodi i posle to nanosite na lice ili kozu, bilo konzumiranjem meda, čime se koža hrani iznutra. Koža je najveći organ pa je potrebna njena stalna nega a med vam to omogućuje.
Med mora da ima svaka porodica koja vodi računa o zdravoj ishrani. Oni koji ga koriste pri lečenju, moraju da znaju kako se med pravilno koristi u borbi protiv svoje bolesti. Ne postoji najbolji med vec je svaki namenjen za određenu svrhu.

Žarko Kiković

Takođe pročitajte

Majski likovni salon u Galeriji LKC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra u ponedeljak, 29. maja u 19 sati biće otvoren 27. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.