nedelja , 20 juna 2021

Zdrave navike uz zdravu ishranu

Stalno slusamo o tome šta je zdravo a šta nije kad je ishrana u pitanju. Ali retko se kaže da određena hrana za neke ljude deluje pozitivno na njihov organizam i psihu, dok na druge deluje negativno.

Pored toga, retko čujemo da je i način konzumiranja bitan kao i kad se šta konzumira, uzećemo med npr. Postoje ljudi koji su alergični na med i to 0,008 svetske populacije, pa kad bi neko vršio ispitivanje tog dela populacije, onda vam je logično da bi vas doveli u zabludu i tako jednu od najzdravijih i to prirodnih namirnica, proglasili nezdravom. Ali sama lekovitost meda je doprinela da ipak do takvih zabluda tokom ljudske istorije bude na minimum.
O medu se jos odavnina pisalo. Hipokrat je još u 4. veku nove ere pisao: ,,Med stvara toplotu, čisti rane i čireve i leči karankule’’. U prvoj medicinskoj knjizi na papirusu (1700.) spomenuti su mnogobrojni primeri o terapijskoj primeni meda: u internoj medicine, za hirurške zavoje, opekotine, čireve i kod upale oka.
U poređenju sa običnim šećerom med se ističe svojom lako svarljivošću, jer odmah po uzimanju iz želuca prelazi u krv bez ikakvih prethodnih izmena, za razliku od drugih šećera, koji kada se unesu u organizam najpre moraju biti pretvoreni u voćni i grozđani šećer kako bi ih, u tim prostijim oblicima, organizam mogao iskoristiti.

Med može biti tečan ali i fluktuisan, sto je veoma bitno znati jer je to jedan od elemenata koji ukazuju da je kristalisani (fluktuisan) med 100% prirodan proizvod, odn. da mu nije dodat šećer. Veoma je značajna njegova upotreba u apiterapiji. Jos pre nekoliko stotina godina, med se koristio u medicinske svrhe, tamo gde nije postojala konvencionalna medicina, kako bi lečili mnoge bolesti, kao sto su kašalj, groznica, angina, gastritis. Značajna je njegova primena i kod opekotina, jer zbog svoje hidroskopnosti moze da izvrši dehidraciju opekotine na koži.
Zahvaljujući pozitivnom dejstvu fruktoze i glukoze u medu, dolazi do poboljšanja ishrane moždanih ćelija i normalizuje se oksidacija i detoksikacija u organizmu. Fruktoza u medu deluje kao energetski izvor kod niza oboljenja: dijabetesa, ketoze, parenhimatoznih oboljenja jetre, srčanih oboljenja, postoperativnih stanja. Glukoza i fruktoza pozitivno deluju na nervni sistem, krvni pritisak, krvne sudove, poboljšanje ishrane srčanog mišića, poboljšanje razmene materija, dekompezacije srca, aritmije, hipertonije, kod edema koji nastaje usled poremećaja rada srca i jetre. Vitamini i minerali jos više pojačavaju njegova blagotvorna dejstva. Prisustvo kalijuma i natrijuma omogućava normalnu jonizaciju u organizmu i poboljšava rad nervnog sistema.
Ruska škola je zastupala gledište da med izuzetno dobro deluje na nervni sistem i varenje. ,,Med je materija koja se lako razlaže u crevima, a koja se potom, dospevajući u jetru, pretvara u glikogen’’. Poznato je da ukoliko ima dovoljno glikogena, masna degeneracija jetre nije moguća, zbog postojanja antagonizma koji je kod ove pojave dokazan.
Med ima mnogobrojna svojstva: anti-bakterijsko, anti-biotsko, antioksidantno, anti-karijesno, anti-inflamatorno, anti-mikrobno, bio-stimulativno, kurativno, depurativno, emulijentno, energetsko, imunostimulativno, imuno-supresivno, laksativno, nutritivno, anti-parazitsko, regerativno, kao stimulator anabolizma, stimulator regeneracije epitela, endotela i celijskih menbrana, tonikardicno, zaceljuje rane. Sve nas ovo navodi da med mora da bude uvršćen u redovnu ishranu svakog čoveka.
Prednosti meda nad drugim oblicima šećera: ne nadražuje zidove organa za varenje, brzo se i lako asimilira, brzo zadovoljava potrebu za energijom, sportistima omogućuje brzi oporavak, najlakši je za bubrege, ima prirodno i laksativno dejstvo, deluje smirujuće na organizam. Dnevna hranjiva doza za odraslog čoveka je od 60 grama pa do 100 grama podeljeno u nekoliko obroka. Deci i starijim osobama preporučuje se da svakog jutra, tokom zimskih meseci uzimaju supenu kašiku meda sa sokom od pola limuna, pre doručka, i to 30 minuta.
Praktičan savet: ,,Med se ne jede, med se pije’’.
Preporuka: Ujutru na prazan stomak umesto kafe, popijte čaj sa medom, limunom, cimetom i jabukovim sirćetom (ako vam jabukovo sirće ne smeta). Pa tek onda kafa.
Mnogi ljudi, naročito žene, koriste razne industrijske preparate i kozmetiku ne bi li im koza bila lepa i zdrava. A postiže se suprotan efekat. Med neverovatno dobro utice na kožu, bilo da pravite 20% rastvor meda u vodi i posle to nanosite na lice ili kozu, bilo konzumiranjem meda, čime se koža hrani iznutra. Koža je najveći organ pa je potrebna njena stalna nega a med vam to omogućuje.
Med mora da ima svaka porodica koja vodi računa o zdravoj ishrani. Oni koji ga koriste pri lečenju, moraju da znaju kako se med pravilno koristi u borbi protiv svoje bolesti. Ne postoji najbolji med vec je svaki namenjen za određenu svrhu.

Žarko Kiković

Takođe pročitajte

UNICEF donirao aparat za lečenje najmlađih Nišlija

UNICEF je danas Klinici za dečije interne bolesti UKC Niš poklonio aparat za terapijsku hipotermiju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.