Zdrava žena je zdrava porodica

Pod sloganom “Nauči se da živiš zdravije” lekari lebanskog Doma zdravlja narednih 12 meseci obavljaće preventivne preglede žena na teritoriji ove opštine u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice i dojke.

Direktor Doma zdravlja i specijalista ginekologije Vladan Stanojević kaže da je ovaj projekta finansijski podržalo Ministarstvo zdravlja sa milion i 450 hiljada dinara.

Dobro je da se prepoznaje potreba za prevencijom i stalo nam je da osnovne preglede kao što su PAPA test i ultrazvuk dojke učinimo dostupnim za svaku našu sugrađanku. Žena je stub porodice, bez obzira da li je u reproduktivnom dobu ili nije, i moramo voditi računa o njenom zdravlju, kaže Stanojević koji o zdravlju žena u Lebanu brine od 2008.godine kada je i počeo da radi na Odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena pri lebanskom Domu zdravlja. Kao direktor sada ima širi krug obaveza ali zajedno sa kolegom Ljubišom Stevanovićem i dalje brine o 3500 Lebančanki, koliko trenutno ima kartona na pomenutom Odeljenju, uzrasta od 15 godina.

Moram da primetim da su Lebančanke odgovorne prema zdravlju jer smo tokom ove godine imali 1065 PAPA pregleda i čak 1380 žena se odazvalo na besplatnom pregledu mamografom. Ovim projektom želimo da obuhvatimo  2500 žena i da praktično pokrijemo čitavu teritoriju od 370 kilometara kvadratnih. Biće obuhvaćene i žene koje nemaju zdravstveno osiguranje .Najpre će dva lekara opšte medicine završiti Školu ultrazvuka u Kliničkom centru Srbije da bi mogli da obavljaju preglede dojki. Iz projekta ćemo nabaviti i savremeni ginekološki sto, moderan mikroskop, lampe, reagense i sve što će nam biti potrebno tokom narednih 12 meseci. Osmoro lekara, medicinskih sestara i vozač uključeni su u ovaj projekat, navodi Stanojević.

Ove godine Lebane je postalo bogatije za 168 stanovnika i obedljivo vode devojčice jer ih je dva puta više od dečaka. Pre 10 godina godišnje se rađalo oko 220 beba ali su bela kuga i migracija učinili svoje.

“Najradosniji smo kad nam iz leskovačkog Porodilišta jave da se porodila neka naša Lebančanka i tu odmah nastupaju patronažne sestre koje pomažu roditeljima. Bilo je i beba koje su prave lokalpatriote pa su “htele” da se rode baš u Lebanu. U mojoj praksi porodio sam nekoliko njih neplanirano u Lebanu a prošle godine se jedan dečak rodio u Službi hitne pomoći, priseća se Stanojević.

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Seoski turizam – Izazovi i mogućnosti

Ukoliko želite da se bavite seoskim turizmom, ne morate da izdajete ceo objekat, možete i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.