Foto: Pexels - Photo by Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/photo/people-sitting-while-eating-together-6327150/

Zdrava ishrana – više od životnog stila

Danas, kada se brzo živi, nema se vremena za dugačke recepte. Ipak, to ne znači da pripremu obroka svaki put treba da „zbrzamo“, niti da svakodnevno kuvanje treba da doživljavamo kao opterećenje. Znajte da čak i omiljeno tradicionalno jelo, uz malo modifikovan način pripreme i prilagođavanje sastojaka, može biti zdravo i ukusno. Većina nešto komplikovanijih recepata koji podrazumevaju da izdvojite malo više vremena za njihovu pripremu zapravo može biti pojednostavljena pravilnim odabirom zamenskih, alternativnih namirnica i njihovim pravilnim kombinovanjem. Najjednostavniji recepti zapravo su oni koji su najzdraviji, a zdrava ishrana ima dugoročne prednosti.

Prednosti zdrave ishrane

Od zdravih kostiju i zuba, kože i noktiju, preko srca i krvnih sudova, do samog mozga – zdrava ishrana (uz smanjen unos alkohola i kofeina) osnov je celokupnog zdravlja i glavno oružje u borbi protiv mnogih bolesti. Zahvaljujući zdravoj ishrani, živećete duže, sprečićete mnoga oboljenja, sprečiti kognitivno opadanje, izgledati i osećati se mlađe i imati mnogo više energije za svakodnevne aktivnosti. U nastavku teksta imate priliku da saznate zašto je zdrava ishrana više od životnog stila i u čemu se još ogledaju njene najveće prednosti.

Kontrolisanje težine uz zdravu ishranu

Foto: Unsplash

Odavno je poznato da na gojaznost ne utiče toliko količina koliko kvalitet hrane koju konzumiramo. Jedan od najvažnijih znakova zdrave i uravnotežene ishrane je normalna telesna težina, koja je važna za celokuno zdravlje. Kombinovanjem zdravih navika u ishrani sa redovnom fizičkom aktivnošću definitivno ćete smanjiti rizik od gojaznosti i uticati na regulisanje telesne težine.

Više energije uz zdravu ishranu

Zdrava ishrana je hranljiva i utiče na podizanje energije i povećanu produktvinost. Da biste imali više energije, treba da izbegavate hranu sa visokim sadržajem masti, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata i da uvek pronalazite zdravije alternative. Tako, na primer, umesto belog pšeničnog brašna i prezli možete koristiti  ovsene mekinje i integralne žitarice. Da bismo imali dosta energije tokom čitavog dana, važno je imati manje a češće obroke, a posebno da dan započnemo zdravim i hranljivim doručkom. Uz zdravu ishranu nije zdravo samo telo, već i duh!

Zdrava ishrana poboljšava san

Odavno je poznat uticaj hrane na prirodni ciklus spavanja. Nije mit da zdrava ishrana poboljšava san. S druge strane, loš san i stres glavni su krivci zbog kojih i posežemo za nezdavom hranom pa je okretanje zdravoj ishrani još jedan razlog koji nam može pomoći da što pre prekinemo taj začarani krug. Ako tokom dana budete jeli zdravo, lakše ćete utonuti u san i budićete se odmorniji. Za dobar san je takođe važno i da izbegavate kasne večere. Nezdrava i neadekvatna ishrana, kao i prejedanje, glavni su krivci za poremećaj sna.

Manje stresa uz zdravu ishranu

Samim tim što je zdrava ishrana povezana sa kvalitetnim snom i boljim raspoloženjem, ona utiče i na smanjenje stresa, koji je okidač za mnoge bolesti. Poznato je da pojedine zdrave namirnice direktno regulišu simptome hroničnog stresa i anksioznosti, a neke od njih su: riba, zeleno lisnato povrće, blitva, brokoli, artičoka, avokado, borovnice itd.

Foto: Unsplash

Uticaj zdrave ishrane na raspoloženje

Obratite pažnju na to kako se osećate kada jedete zdravo. Sigurno ćete primetiti da zdrav način ishrane ne utiče pozitivno samo na vaš fizički izgled i imuni sistem, već i na mentalno zdravlje.

Svi znamo da poslastice umeju da nam poprave raspoloženje i ulepšaju dan. Ako se plašite da ćete morati da prestanete sa njihovim konzumiranjem, znajte da zdrava ishrana ne znači nužno i odricanje od slatkiša. Danas gotovo svaka poslastica ima i svoju zdraviju alternativu, zahvaljujući pažljivom odabiru namirnica. Osim toga, i veganski slatkiši, bez obzira na to da li ste i sami vegan ili ne, takođe mogu biti sjajna alternativa ukoliko u svoj zdravi jelovnik želite da uvrstite i poslastice. Posebna prednost zdravih poslastica je u tome što vam je za njih potreban minimum sastojaka, tako da je i njihova priprema vrlo ekonomična.

Iskusite radost kuvanja!

Zdrava ishrana je mnogo lakša ukoliko su vam adekvatne namirinice uvek pri ruci. Redovno raščišćavajte i održavajte ostavu i firžider, obnavljajući zalihe namirnica zdravim izborima. Sve ovo će vam umnogome olakšati kuvanje i pridržavanje režima zdrave ishrene. Na različite načine možete sebi olakšati proces kuvanja. Priprema hrane može biti u isto vreme i brza i zdrava, recimo za kuvanje jaja možete koristiti silikonske modle za jaja i na taj način obezbediti sebi brz a izvaredno zdrav obrok.

Zabluda je da je zdrava ishrana skupa, pogotovo ako se uzmu u obzir sve njene prednosti. Zdrave namirnice sigurno se isplate više od brze hrane, jer osim što su zdravije, one su i hranljivije, te će vam dati više energije i duže vas držati sitim.

Definitvno je vreme da počnete sa istraživanjem zdravih opcija u ishrani i zdravijim metodama pripreme namirnica. S vremenom ćete naučiti da sami odaberete prave proizvode. Važno je da u kupovini namirnica budete efikasni.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.