nedelja , 24 januara 2021

Završeni Vlasinski dani gljive

Izložbom 60 vrsta gljiva, juče su na Vlasinskom jezeru završeni Vlasinski dani gljive, prva manifestacija ove vrste na našem području.

Skup je imao i međunarodni karakter jer je bilo prisutno osmoro članova grčkog Mikološkog saveza.
“Gljive su dan ranije prikupljali učesnici, podeljeni grupama i predvođeni iskusnim vodičima. Vlasina, kao predeo iziuzetnih odlika, bila je pravi izbor za ovakvu manifestaciju” – rekla je član Izvršnog odbora Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i član Udruženja Eko Vlasina Žaklina Stevanović.
“Naš cilj je bio da ukažemo na značaj zaštite gljiva, a onda i biodiverziteta našeg područja. Na Balkanu se sve češće pominje gljivarski turizam, ne u u smislu komercijalnog gljivarenja već isticanja retkih vrsta na datom prostoru koje eventualno treba staviti na crvenu listu, ukoliko već nisu zaštićene” – rekla je Stevanović.

“Došli smo u prekrasan kraj i dobru šumu u kojoj ima dosta gljiva. Oduševljeni smo jezerom i organizacijom. Moraćemo da uzvratimo ovo gostoprimstvo u Grčkoj” – rekao je Stavros Zografos, ispred grčkog Mikološkog saveza.

Svoj štand na Vlasinskim danima gljive imala je i Turistička organizacija opštine Vlasotince, koja je u saradnji sa Turističkog organizacijom surduličke opštine pomogla da se obezbedi sve što je potrebno za gljivarske akcije. U Udruženju Eko Vlasina nadaju se da će sledeće godine Gljivarske dane organizovati u Vlasotincu.

Takođe pročitajte

Radionica: Psihološki imunitet – upravljaj brigama!

EU info kutak u Nišu organizuje novu onlajn edukativnu radionicu, na kojoj će tema biti psihološki …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.