utorak , avgust 20 2019
Početna / TRADICIJA / HRANA / Završena manifestacija “Pod sač”

Završena manifestacija “Pod sač”

Prvi put u Medveđi organizovano je takmičenje u spremanju jela pod sačem.

Manifestacija gastronomsko-turističkog karaktera održana je juče ispred restorana Kamelot, na samom keju reke Lepaštice. Takmičenje je izazvalo veliku zainteresovanost kako učesnika tako i posetioca koji su želeli da okuse specijalitete pod sačem.

Kako je manifestacija održana na dan crkvenog praznika ujedno i sabornog dana za Medveđu, Velike Gospojine, meštani su se nakon pričešća u crkvi okupili ispred restorana, gde je prisutne pesmom zabavljao pevač narodne muzike, Miljan Miljanić.

Svoje kulinarsko umeće u spremanju specijaliteta od mesa pod sačem i hlebova (crepulja) prikazalo je 14 ekipa, od po tri člana koji su više od par časova pripremali stara jela na tradicionalan način, pod sačem. Jagnjetina, hleb, pogače, teletina, jaretina, kačamak, razlevnica, juneći repovi, gulaš i pasulj, su neke od specijaliteta koja su bila pripremljena na ovom takmičenju. Ekipe su se takmičile u dve discipline: spremanje jela od mesa pod sačem i spremanje hleba odnosno pogače pod sačem. U revijalnom delu manifestacije spremala su se jela u kotliću a kao poseban specijalitet ovog kraja spremala se gibanica razlevnica.

Osim pod sačem kuvala su se jela i u kotlićima. Kako je za pripremu svih ovih specijaliteta potrebno više sati, članovi ekipa su u međuvremenu uživali u muzici i druženju sa meštanima. Većina se složila da je ljubav najbolji začin bez kog nema dobrog jela. Žiri je imao težak zadatak. “Zavičajci” su najbolje pripremili jagnjetinu pod sačem i tako osvojili prvo mesto. Drugo mesto zauzela je ekipa “Milojković” dok su treći bili članovi ekipe “Lele pod sač”.

U kategoriji pogača pod sačem prvo mesto je zauzela ekipa “PUPS”, drugo mesto “Petrilje 2” i treće mesto “Petrilje 1”.

Kompanija “Stihl” je u saradnji sa STR “Uniprom” postavila štand gde je prezentovala svoje proizvode, što je takođe izazvalo veliko interesovanje. Ideja da se organizuje ovakva manifestacija je da se oživi velikogospojinski sabor u Medveđi koji je ranijih godina bio veoma posećen.

„Želja nam je bila da mladi ljudi vide kako se nekada spremala hrana, kako se nekad uživalo i kako se znalo provoditi vreme bez telefona, televizora i ostalog što sada imamo. Velika Gospojina je glavni i najveći narodni sabor u opštini Medveđa, nekada je na ovaj dan hiljade ljudi posećivalo ovaj sabor. Glavni događaj je bio u crkvi, ali su i ulice i kafane bile prepune ljudi, nažalost toga danas nema i ovo je jedan pokušaj da animiramo ljude da se više druže i da pokušamo da oživimo nekadašnje običaje”, naglašava Ljubiša Ristić, direktor Turističke organizacije opštine Medveđe. Organizator manifestacije „Pod sač” je Turistička organizacija opštine Medveđe pod pokroviteljstvom opštine Medveđa.

Takođe pročitajte

Heklani radovi od plastičnih kesa – zabavno, isplativo i društveno korisno

Kako bi kreativno ispunili slobodno vreme i podizali ekološku svest u svojoj okolini, dvadesetak starijih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.