utorak , 31 januara 2023

Završen tradicionalni 6. Forum mladih naučnika – Ne rugaj se talentima

Humanitarna organizacija “Nađi Raula” iz Niša uz podršku Ambasade Australije u Beogradu organizovala je tradicionalni 6. Forum mladih naučnika – ne rugaj se talentima. Događaju je prisustvovalo više stotina mladih ljudi.

Forum mladih naučnika okupio je veliki broj mladih ljudi, a tema foruma je bila: „Devojke u nauci. Ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?“. Forum su svečano otvorili Darko Bulatović, Gradonačelnik Niša i Elizabet Bakan, druga sekretarka u Ambasadi Australije u Beogradu.

“Australijskoj ambasadi je jako drago da podrži ovakav skup. Ovo je moja prva poseta Nišu. Australija podržava mlade talente, naučnike, a pre svega žene zato što je to za budućnost Srbije jako važno”, izjavila je druga sekretarka ambasade Australije Elizabet Bakan.

Prisutnima se obratio, sada već po tradiciji i Gradonačelnik Niša, koji je istakao važnost ulaganja u nauku.

„Nauka i obrazovanje su oblasti u kojima decenijama nije ulagano. Očekujemo razvoj, napredak i očekujemo da nam mladi ostanu u gradu, ali i našoj zemlji“ – izjavio je Darko Bulatović, Gradonačelnik Niša.

U sklopu Foruma govorile su i Emilija Jovanović, studentkinja na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu i osvajačica brojnih medalja. Emilija ističe važnost održavanja ovakvog i sličnih skupova:

„Jako je važno organizovati ovakve skupove, gde mladi ljudi mogu da kažu ono što ih muči i da prenesu svoja iskustva drugim mladim ljudima. Posebno sam srećna da je publika bila aktivna i da je postavljala i više nego zanimljiva pitanja“ – izjavila je Emilija Jovanović.

Sa druge strane, Sara Milošević, učenica Gimnazije u Inđiji, ističe to da mladi moraju i sami da se angažuju oko pronalaženja instituta i organizacija koje se bave naukom.

„Jako je važno da i mladi budu aktivni , da kontaktiraju profesore u Instituma i organizacijama naučnog tipa, svaki profesor će nesumnjivo odgovoriti i podržati mladu osobu, koja tek treba da se ostvari“ – ističe Milošević.

Među govornicama su bile i dve devojke iz Niša i to Isidora Tasić, student Medicine i Jelena Zdravković, učenica ETŠ „Mija Stanimirović“ u Nišu.

“Studentkinja sam druge godine Medicinskog fakulteta. Moram da priznam da devojke nisu dovoljno promovisane u nauci i uvek su u prikrajku. Ne treba vršiti takve podele, muškarci i žene imaju neke sposobnost svojstvene svom polu“ – izjavila je Isidora Tasić, okupljenim novinarima na Forumu.

Sa druge strane Jelena Zdravković, koja je nedavno zajedno sa učenicima Gimnazije „Kreativno pero“ predstavljala Srbiju na olimpijadi iz robotike kaže:

“Mene podržavaju svi što se tiče nauke, drago mi je što u mojoj okolini ne postoji odbojni stav prema devojkama koje se bave naukom i mislim da smo svi ravnopravni i da možemo jednako da uspemo nevezano za pol, ali je opet jako važno da se govori o devojkama u nauci.“

Govor Jovana Milića, idejnog tvorca Foruma mladih naučnika, ostavio je sve prisutne u Univerzitetskoj sali bez teksta. Jovan je sa velikom emocijom govorio o devojkama u nauci, a posebno se dotakao slogana foruma, a to je #nerugajsetalentima:

„Nikada nemojte da se rugate samo zato što neko nosi odela sa leptir mašnom, a ima 15 godina, to je njegovo pravo, nikada nemojte da se rugate zato što neko nosi protezu ili ima oštećen vid, nemojte se rugati vašim vršnjacima, koji imaju bilo koji vid deformiteta, koji su povučeni, tihi i stidljivi, posebno nemojte da se rugate vašim vršnjacima koji učestvuju na takmičenjima u znanju. Molimo i one malo starije da se ne rugaju drugačijima od sebe, neka ti stariji budu uzori nama mlađima i neka ti stariji budu podrška onima koji žele da menjaju svoj svet, nemoj daleko bilo da budu prepreka mladim talentima, neka im budu inspiracija i više nego potreban vetar u leđa, neka ih podrže da rašire svoja krila. Sa ovog mesta, 5. marta Vas preklinjemo nemojte da se rugate nikome ni danas, ni sutra ni nikada.“ – izjavio je Milić tom prilikom.

Podsetimo, organizacija “Nađi Raula” iz Niša uz podršku Ambasade Australije u Beogradu organizovala tradicionalni “Forum mladih naučnika”. Ideja o organizaciji Foruma mladih naučnika, potekla je od Jovana Milića, tada učenika Mašinsko tehničke škole “15.maj”. Kako organizatori najavljuju, u planu je da se od naredne godine Forum proširi na više dana.

 

Tekst: FR
Foto: Grad Niš, Ambasada Australije, Nađi Raula.

Takođe pročitajte

„Beogradski sindikat“ posle 15 godina ponovo u Nišu

Legendarni hip-hop bend „Beogradski sindikat“ proslaviće zajedno sa publikom svoj 24. rođendan na velikom koncertu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.