Završen mural u čast Dragiši Stankoviću Čeliku

Unuci čuvenog niškog boksera i humanitarca Dragiše Stankovića Čelika, okupili su sa ciljem da odaju javno priznanje i očuvaju sećanje na svog dedu koji je ostavio dubok trag u zajednici, kako sportskim rezultatima, tako i svojim društvenim angažovanjem.

Ideja njihove neformalne grupe da se kreira mural na nekom od posećenijih delova grada uspešno je realizovana, uz finansijsku podršku Lokalne fondacije Niš i veliki umetnički doprinos poznatog i priznatog niškog stvaraoca Eška Kurtića. Ovo je jedna od ukupno sedam inicijativa koje je LFN podržala na prvom konkursu u 2021. godini.

Zid jedne zgrade, na uglu ulica Dragiše Cvetkovića i Vojvode Mišića ulepšan je i postao bogatiji za mural sa likom Dragiše Stankovića Čelika, na ukupnoj površini koja zauzima više od 150 kvadrata. Ulica je jedna od najprometnijih u Nišu i iz nekoliko uglova se pruža sjajan pogled na mural, koji ostaje gradu kao trajni podsetnik na lik i delo čuvenog Čelika.

Mural Dragiše Stankovića Čelika

Pre početka oslikavanja murala došlo je do izmene lokacije jer na prvobitno predviđenoj zgradi u Sremskoj ulici stanari nisu dali finalno odobrenje uprkos prethodnoj potpisanoj saglasnosti. Ovaj izazov koji je naišao u realizaciji predviđene ideje, uspešno je prevaziđen zalaganjem i aktivnim radom članova neformalne grupe Čelik i predstavnika LFN, pa je ubrzo pronađena nova i atraktivnija lokacija u samom centru Niša.

Zid na strani zgrade u ulici Dragiše Cvetkovića koji je sada oslikan muralom bio je u lošem stanju, sa delimično oštećenom fasadom koja je izgledala sivo i bezlično, a sada zrači jakim novim bojama i toplinom koja ulepšava okolinu.

Verujemo da ovaj mural može imati i dodatnu dimenziju i vremenom postati svojevrsna geografska odrednica i mesto susreta uz poziv “Hajde da se nađemo kod Čelika”

Od samog početka realizacije ove ideje i oslikavanja murala, reakcije građana, prolaznika, šire javnosti i medija su bile izuzetno pozitivne. Ljudi prepoznaju značaj ovakvih akcija, svesni da je Niš kao veliki grad dužan da oda priznanje velikanima i ljudima koji su svojim nesebičnim delovanjem proslavili njegovo ime.

Mural Dragiše Stankovića Čelika

U narednom periodu biće emitovan i video materijal koji prati radove tokom izrade murala, a predviđene su i dodatne lokalne i medijske aktivnosti koje bi dodatno promovisale boks i motivisale mlade da se aktivno bave sportom. Ideja je da se učini živim sećanjem na velikane grada i očuva tradicija odavanjem priznanja onima koji su grad zadužili.

Izrada murala u čast Dragiši Stankoviću Čeliku jedna je od sedam inicijativa građana koje se realizuju uz pomoć LFN. Zahvaljujući podršci građana i društveno-odgovornih kompanija LFN je obezbedila novac i za novi konkurs, pa je trenutno u toku priprema za raspisivanje poziva na kojem će aktivnim građanima u Nišu biti dostupno još 6.000 evra.

LFN kroz različite aktivnosti na lokalnom nivou prikuplja donacije od pojedinaca i kompanija, a sva prikupljena sredstva duplira Trag fondacija. Novac se zatim vraća lokalnoj zajednici kroz podršku najboljim idejama formalnih i neformalnih grupa građana u Nišu.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.